H*mas: Oni koji u G*zi nisu poginuli od granata umiru od gladi i žeđi

Region

H*mas: Oni koji u G*zi nisu poginuli od granata umiru od gladi i žeđi

Osama Hamdan, jedan od vođa Hamasa, izjavio je da na sjeveru Pojasa Gaze vlada nestašica vode i da će sada biti potrebni dani da se zadovolje osnovne dnevne potrebe, javlja Anadolu.

“Broj raseljenih premašio je 1,3 miliona. U prihvatilištima, školama i nekim bolnicama proživljavaju pravu tragediju. Njihova bol je svakim danom sve gora. Uskraćeni su za najosnovniju humanitarnu pomoć i medicinske usluge”, rekao je Hamdan, na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Navodeći da je dobivanje osnovnih sirovina poput brašna, kruha i plina postalo vrlo rijetko, Hamdan je istaknuo kako su prema izjavama međunarodnih organizacija koje djeluju u Pojasu Gaze glad, žeđ i zaraze bolesti su tamo postale raširene.

Navodeći da je Grad Gaza objavio da je danas na sjeveru nestašica vode, Hamdan je istaknuo da su oni koji nisu umrli od bombardiranja umrli od gladi i žeđi zbog nedostatka vode i hrane, a povrijeđeni i pacijenti umrli zbog nedostatka lijekova.

Hamdan je naveo da dnevna količina pomoći koja ulazi u Pojas Gaze ne prelazi 100 kamiona, dok dnevne potrebe prelaze 600 kamiona. Dužnosnik Hamasa Hamdan istaknuo je da samo 4 bolnice trenutno rade u Pojasu Gaze, nakon što je oko 55 bolnica i zdravstvenih ustanova bilo izvan funkcije zbog svakodnevnih bombardiranja, iscrpljenosti goriva ili opsade. Izvor: N1