Kreće isplata božićnica u Sloveniji: Evo koliko će ove godine “kapnut” eura na račune građana!

Region

Kreće isplata božićnica u Sloveniji: Evo koliko će ove godine “kapnut” eura na račune građana!

Iako se slovensko gospodarstvo i dalje hladi, neki zaposlenici već se mogu veseliti sljedećoj plaći, jer će ovoga puta dobiti i nagradu za poslovni uspjeh ili božićnicu. Provjerili smo kakve nagrade ove godine očekuju zaposlenici u slovenskim tvrtkama. Neke će tvrtke ovoga puta očito biti još izdašnije s isplatama. U kojem će slovenskom poduzeću zaposlenici, uz četiri do pet dodatnih plaća koje su već dobili ove godine, ove godine prvi put dobiti božićnicu?

Iznimni poslovni rezultati i predan rad zaposlenika. Dva su to razloga zašto će uprava Leka i ove godine, kako kažu, svim zaposlenicima isplatiti božićnicu. Gregor Makuc, direktor korporativnih poslova i član uprave Leka dd, kaže da će božićnica biti isplaćena 15. decembra u bruto iznosu od 1750 eura, što je oko 16 posto ili 250 eura više nego lani. Božićnica će zaposlenicima biti isplaćena proporcionalno vremenu rada u ovoj godini, no, ističu, nagradu neće dobiti samo zaposlenici. “Božićnicu će dobiti i svi zaposlenici agencija, bit će isplaćena u istom iznosu, odnosno 1750 eura bruto, a dobit će je preko svojih kadrovskih agencija”, dodaje Makuc, prenosi 24ur.

Još veću nagradu dobit će zaposlenici Krke i agencijski kolege. Poslodavac će im 20. decembra na račune prebaciti gotovo 2200 eura bruto, odnosno koliko iznosi trenutna prosječna slovenska plaća.

“Isplata za poslovnu uspješnost, kako je mnogi nazivaju i božićnica, ne oporezuje se do visine prosječne plaće, ali se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje”, objašnjava Furs. Ako je božićnica veća od prosječne plaće, porez se plaća do razlike.

Hoće li božićnica biti igdje veća od 2200 eura bruto?

Darjan Kneževič , voditelj proizvodnje u tvrtki Dewesoft, odgovara: „Ove godine odlučili smo uz nagrade za uspješnost poslovanja isplatiti i božićnice u iznosu jedne dodatne plaće po ostvarenju zadanog cilja i očekivanih isporuka od kupaca.” Prema javnim evidencijama, prosječna bruto plaća u Dewesoftu lani je bila veća od tri hiljade eura, a zaposlenici svake godine dobiju četiri do pet dodatnih plaća u vidu nagrada.

“Da će rezultati omogućiti isplatu božićnice i ove godine, a ukupna vrijednost isplate bit će više od 20 posto veća nego lani”, odgovorili su iz NLB-a. Zaposlenici Hofera dobit će 300 eura bruto, dok Pošta Slovenije dobit će 350 eura bruto. U Telekomu Slovenije 1390, Petrol 1600, a Darsa 1250 eura.

Zaposlenici Mercatora 240, a Lidla mogu očekivati ​​400 eura bruto u obliku kredita. U Sparu će ukupna nagrada za poslovni i osobni uspjeh iznositi prosječno 645 eura bruto po zaposleniku, a isplata se očekuje do sredine decembra. gpmaljevac.com