Ovo su božićnice koje će dobiti radnici u Njemačkoj!

Region

Ovo su božićnice koje će dobiti radnici u Njemačkoj!

Mnoge tvrtke u Njemačkoj isplaćuju svojim zaposlenicima božićnice u studenom. Visina božićnice se razlikuje od tvrtke do tvrtke, no mediji navode kako prosječna božićnica ove godine iznosi oko 2.800 eura. Božićni bonus obično je poseban bonus koji se isplaćuje na kraju godine. Božićnica se smatra dodatkom na redovnu naknadu za rad, piše N1.

U kategoriji najviših božićnica su zaposleni u sektoru proizvodnje nafte i plina gdje prosječna božićnica iznosti 5.733 eura. Nešto manju božićnicu imaju zaposleni u sektoru prerade mineralnih ulja 5.586 eura. U poznatim njemačkim tvrtkama kao što su Mercedes, Bosch i Porsche zaposleni također imaju pravo na isplatu božićnice.

U Boschu je standardna plaća maksimalno oko 6.000 eura. Uz ovu plaću ide božićni bonus od 3.300 eura. Porsche ide korak dalje i već dugi niz godina dodaje 55 posto na punu 13. plaću. Visokim božićnicama se mogu radovati zaposleni u Mercedesu.

Ko ima najmanje božićnice?

Najmanja božićnica se isplaćuje radnicima koji rade preko agencija, te ona iznosi u prosjeku 380 eura. U preradi duhana božićnica iznosi 564 eura.Božićnicu će ove godine dobiti 85,8 posto zaposlenika s kolektivnim ugovorima u Njemačkoj. Oni u prosjeku primaju 2.809 eura – 62 eura više nego prošle godine, podaci su Njemačkog zavoda za statistiku.

 Postoje velike razlike među djelatnostima: u građevinarstvu, kao i u pružateljima financijskih i osiguravateljskih usluga, više od 95 posto prima standardnu božićnicu. U područjima “Informacije i komunikacija” i “Javna uprava, obrana, socijalna sigurnost” manje od 70 posto ima pravo na božićnicu.

“Za zaposlenike s kolektivnim ugovorom, dodatak na platnom listiću je praktički standard prije Božića”, rekao je stručnjak na Institutu za ekonomske i društvene znanosti (WSI) sindikalne Zaklade Hans Böckler.

“Ali također znamo da je mnogo manja vjerojatnost da će se to dogoditi ako poslodavac ne isplaćuje plaće prema kolektivnom ugovoru”, dodaje Böckler.

Kada zaposlenici imaju pravo na božićnicu?

Da bi zaposlenici ostvarili pravo na božićnicu nužna je zakonska osnova. Mogu se razmotriti različite mogućnosti: kolektivni ugovor, ugovor o radu ili odgovarajući pojedinačni ugovorni propis. Izvor N1