RUSKINJA SE PORODILA U BEOGRADU, PA ODLUČILA DA SVE OBELODANI Zbog ponašanja lekara donela VAŽNU ODLUKU: “Skoro da sam ZAPLAKALA”

Region

RUSKINJA SE PORODILA U BEOGRADU, PA ODLUČILA DA SVE OBELODANI Zbog ponašanja lekara donela VAŽNU ODLUKU: “Skoro da sam ZAPLAKALA”

Porođaj i uopšte poseta ginekologu Ruskinjama u Beogradu dođe kao lek! Kako se može videti na Telegram grupi koja okuplja žene iz Rusije i Ukrajine, opšta je ocena da je situacija u porodilištima u njihovim zemljama izuzetno loša. Međutim, ispovest jedne od njih pokazuje da porodilje u Srbiji imaju daleko bolji tretman.

“U Rusiji lekari nisu mogli pravilno da broje do 30 i usporili su razvoj fetusa. Grdili su me zbog težine i poslali u bolnicu. Nameću vam da se stidite zbog svoje težine u trudnoći, zbog odluke za abortus, kada premladi ostanete u drugom stanju, ukoliko niste u bračnoj zajednici. Spisak je beskonačan. Ne postoji stanje žene za koje ginekolog neće da joj zameri”, napisala je jedna Ruskinja.

Druga je dodala da je u Rusiji njenom detetu dijagnostikovan Patauov sindrom i da ultrazvuk često nije dobar. U Beogradu je, kako je rekla, ultrazvuk bio sasvim u redu. Kako je objasnila, lekari u Srbiji sa snimka uopšte nisu mogli da shvate kakvu su joj dijagnozu ruski lekari dali.

“Kod prvog deteta mi je dijagnostikovan Daunov sindrom u 20. nedelji. Ponovnom analizom se ispostavilo da je medicinska sestra unela pogrešan broj”, istakla je žena koja je govorila o tome da ginekolozi kritikuju trudnice zbog fizičkog izgleda.

Još jedna žena, upisana kao Jelinek, navela je da to u Rusiji nije retko, te da su njenu sestru savetovali da uradi abortus, a da je ona “rodila lepog, zdravog dečaka”.

Ruskinja koja je opisala kako ginekolozi vređaju trudnice u Rusiji, ispričala je svoje iskustvo u Beogradu.

“Došli smo u Beograd početkom marta. Bili smo u šoku zbog rata, zatvaranja muževljeve firme, zbog perspektive budućnosti. Odlazak nam je delovao kao najbolje rešenje. Takođe, u Rusiji sam imala veoma neprijatno iskustvo vođenja trudnoće i nimalo nisam verovala ruskim lekarima. Kada sam došla ovde, shvatila sam da je moje nepoverenje bilo potpuno opravdano”, istakla je.

Na pitanje kakav je odnos prema trudnicama u Srbiji, Ruskinja je rekla da “ovde sa radošću ide kod ginekologa”.

“Izuzetno je spokojno i humano. Ovde kod ginekologa idem sa radošću. U porodilištu mi se dopao boravak, pred porođaj je bilo predivno. Sestre su mi govorile ‘dušo, pažljivo, idi polako, lezi, doneću ti čaj’. Skoro da sam zaplakala od takve topline. Iskreno, posle ovoga sam drugačije počela da gledam na život i rešili smo da drugo dete dobijemo baš ovde”, dodala je.

Na pitanje gde je išla na porođaj i koliko ga je platila, Ruskinja je odgovorila da se porodila u GAK Narodni front, potpuno besplatno.

“Tada, pritom, nisam imala ni sređene papire – boravak i RFZO osiguranje. Doktori su održali konzilijum i vodili su me kao hitan slučaj”, objasnila je. Kurir.rs/Telegraf