Uzimaju infuziju umesto hrane! Novi trend među devojkama: Stručnjak objašnjava zašto je to pogrešno

Region

Uzimaju infuziju umesto hrane! Novi trend među devojkama: Stručnjak objašnjava zašto je to pogrešno

Selfiji iz bolnice, igla u ruci, iznad kesa vitamina – česta su slika sa društvenih mreža. Mlade, zdrave osobe sa nešto gušćim rasporedom, kao potvrdu svoje posvećenosti savremenom načinu života, javnosti pružaju dokaz o iscrpljenosti tela. Fotografije se paradoksalno lajkuju, a u komentarima se izražavaju briga i želje za brzo ozdravljenje. Istog dananastavljaju sa uobičajenim aktivnostima, preporođene instant lečenjem.

“Zbog ubrzanog načina života moj jelovnik izgleda nepotpuno, doručkujem u 14 časova, u 17, kad stignem. Kako to nije u pitanju jedan dan, nego kontinuirano, imunitet mi je oslabljen. Umesto da uzmem tanjir supe ili kuvane hrane, ja nešto pojedem s nogu, a to niti je hranljivo niti koristi organizmu, pa mi nedostaju vitamini i minerali. Recimo, gvožđe mi je na donjoj granici, pa se dešavalo da putem infuzije primim gvožđe, pa zatim i razne koktele. Nekoliko puta sam odabrala infuziju kao alternativu, umesto recimo tanjira supe”, kaže sagovornica Telegrafa N. C. (31).

Želi da sačuva identitet zbog toga što i sama svoje ponašanje naziva pogrešnim. Ipak, opravdava se nedostatkom vremena da sve postigne, zbog čega je “završila na infuziji” više puta.

“U većini slučajeva infuzija je realna potreba, zato što bar u ovom periodu kada dolazi do dehidracije organizma, pacijentima predlažemo infuzionu terapiju sa vitaminima, da bi se organizam što pre oporavio. Međutim, ima i zloupotrebe. Ako nema indikacije, ako pacijent može da jede i da pije, nema povraćanja, mučnine, dijareje, onda može da sve te vitamine i tu tečnost uzme na usta”, kaže prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

Komentariše da je oporavljanje infuzijom “na svoju ruku” pogrešno, iz više razloga.

“Šta vam je jedna boca glukoze? Zašećerena voda. Kao da popijete pola litre soka. Sama ta tečnost ne znači ništa ako se u nju ne stave određeni lekovi ili vitamini. Čoveku treba dati infuziju ako nema apetita ili ako se javi nemogućnost gutanja”, objašnjava kada je davanje infuzije indikovano.

“To je loš način ishrane i življenja. On će se samo okrepiti, a neće uneti potrebne vitamine i minerale koji se inače unose putem hrane. Dugoročno ne znači ni malokrvnima, kao ni onima sa niskim pritiskom.”

Ističe da postoji još jedan primer kada je davanje infuzije opravdano – u slučaju alkoholisanosti.

“Posle nekih proslava dešava se da se mlađe alkoholisane osobe osećaju loše i da roditelji zovu i traže pomoć. Njima damo što više tečnosti sa vitaminima, da bismo smanjili koncentraciju alkohola u krvi”, navodi doktorka. (Telegraf.rs)