Njemačka: Do kada poslodavac mora isplatiti platu?

Region

Njemačka: Do kada poslodavac mora isplatiti platu?

Svi koji su u nedostatku novca ili planiraju veće kupovine, ponekad željno iščekuju dan kada će im plata stići na račun. Ali do kada poslodavac to zapravo mora plaćati? Paragraf 614 Građanskog zakona ovdje daje odgovor. Prema paragrafu, naknada se plata na temelju izvršenja usluga. Ako se obračunava na temelju vremenskih razdoblja, mora se platiti i nakon isteka pojedinih vremenskih razdoblja.

“Ako je dogovoreno sedmično radno vrijeme, onda je to na kraju sedmice”, kaže Nathalie Oberthür, specijalizirana odvjetnica za radno pravo iz Kölna i dodaje: “Ili ako je, kako to obično biva, ugovoreno mjesečno radno vrijeme ili mjesečna naknada, onda na kraju mjeseca, odnosno najkasnije na kraju mjeseca.”

Međutim, u ugovoru o radu mogu se odrediti i drugačiji propisi. Primjerice, plata se isplaćuje sredinom sljedećeg mjeseca. Prema Oberthürovim riječima, ovo nije rijedak propis, ali s njim se moraju složiti obje strane, odnosno zaposlenici i poslodavci. Poslodavac ne može jednostrano odlučiti da će plata biti isplaćena tek 15. u sljedećem mjesecu, umjesto na kraju mjeseca kao do sada.

Nadalje, prema članku 87. Zakona o osnivanju poduzeća, radničko vijeće ima pravo suodlučivanja kada se radi o vremenu isplate naknade. Zakon o minimalnoj plati postavlja ograničenja na dogovore u ugovoru o radu. Sukladno tome, poslodavac je dužan isplatiti platu najmanje u visini minimalne plate najkasnije do zadnjeg radnog dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem je rad obavljen. Naknadni datumi za to ne mogu biti dogovoreni ugovorom o radu. gpmaljevac.com