Doktorka iz hitne pomoći dala savet roditeljima: Ovih pet igračaka nemojte kupovati deci! (VIDEO)

Region

Doktorka iz hitne pomoći dala savet roditeljima: Ovih pet igračaka nemojte kupovati deci! (VIDEO)

Doktorka, pedijatar hitne pomoći Megan Martin posavetovala je na svom TikTok profilu kojih pet igračaka roditelji ne bi trebalo da daju deci. Kako tvrdi, reč je o igračkama koje mogu da dovedu do ozbiljnih povreda.

Megan je izdvojila sve što sadrži baterije sa dugmadima: “Pregrade na igračkama sa baterijama koje su kao dugmići su zatvorene jeftinim, sićušnim zavrtnjima. Ovakve baterije mogu bukvalno da ubiju dete, i to učine svake godine”.

Dugmaste baterije predstavljaju opasnost od gušenja, a zbog hemijske mešavine unutar baterija dolazi do erozije jednjaka, što može imati katastrofalne posledice. Sledeće na njenoj listi su vodene perle.

“One se prodaju kao senzorne igračke, ali deca mogu da ih progutaju. Pošto se šire u vodi, mogu da nabubre i izazovu blokade creva”, upozorava doktorka. Dodaje i da mogu da izazovu probleme i kućnim ljubimcima.

Na trećem mestu su električni skuteri za koje kaže da predstavljaju opasnost od pada i ozbiljnih povreda. Isto važi i za hoverbord, koji je sledeća igračka koju je navela.

„Deca lome podlaktice i laktove na njima, a ponekad imaju i ozbiljne povrede glave.

Poslednje što je spomenula su trampolini, koji izazivaju većinu povreda među decom. Prema nekim procenama, više dece je povređeno skakanjem na trampolini nego igranjem fudbala. Na kraju je zaključila: „Nadam se da imate divnu sezonu praznika i da nećete morati da me posećujete”. (objektiv.rs)

@beachgem10

Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency

♬ original sound – Beachgem10