Radnica iz firme ukrala 3.800 KM a onda iz parfimerije 2 parfema

Region

Radnica iz firme ukrala 3.800 KM a onda iz parfimerije 2 parfema

Tužilaštvo Brčko distrikta potvrdilo je optužnicu prtiv B. J. iz Brčkog koja se tereti da je kao radnica u jednom privatnom preduzeću pronevjerila novac od prodaje i u dva navrata otuđila prodajne artikle.

U optužnici protiv B.J. se navodi da je u vremenskom periodu od 9. aprila do 5. juna 2023. godine, u Brčkom, postupajući kao uposlenica jednog pravnog lica u Brčkom, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a što je i htjela, iskoristila svoj položaj saradnika u prodaji koji joj je povjeren ugovorom o radu na određeno vrijeme od 23.03.2023. godine.

Pa je prilikom gotovinske naplate robe, u više navrata, artikle skenirala na kasi i naplaćivala, a kupcima nije izadavala račune, što je bila obavezna činiti u skladu sa zadacima saradnika u prodaji, a zatim je račune stornirala na kasi, dok novac koji su joj kupci predavali za kupljenu robu nije stavljala u kasu nego je isti protivpravno prisvajala, čime je na takav način pribavila za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.835,70 KM, dakle, protivpravno prisvojila novac koji joj je bio povjeren u pravnom licu.

Ona je optužena i da je dana 3.5.2023. godine, u Ulici Bulevar mira broj 5. u Brčkom, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi male vrijednosti, a što je i htjela, došla u poslovnicu jednog uslužnog objekta koji se bavi prodajom kozmetike pa iako svjesna da proizvodi koji su izloženi na policama nisu njeni, iskoristila nepažnju radnika.

Potom sa police oduzela jedan parfem marke „Bulgari Gold“ čija je vrijednost 115,95 KM, nakon čega je napustila prodajni objekat bez da je artikal platila, čime je na takav način pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetog parfema, dakle, oduzela tuđu pokretnu stvar, male vrijednosti s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist takve vrijednosti.

Treća tačka optužnice tereti B. J. da je dana 28.5.2023. godine, u Ulici Bijeljinska bb u Brčkom, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi male vrijednosti, a što je i htjela, došla u poslovnicu koja se bavi prodajom kozmetike, pa iako svjesna da proizvodi koji su izloženi na policama nisu njeni, iskoristila nepažnju radnika, a potom sa police oduzela jedan parfem marke „Dolce&Gabbana“ – The one – čija je vrijednost 139,95 KM, nakon čega je napustila prodajni objekat bez da je artikal platila, čime je na takav način pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetog parfema.

Dakle, oduzela tuđu pokretnu stvar, male vrijednosti s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist takve vrijednosti.

B.J. je radnjama opisanim pod tačkom 1. počinila krivično djelo – Pronevjera – iz člana 378. stav (1) a radnjama opisanim pod tačkama 2. i 3. produženo krivično djelo – Krađa – iz člana 280. stav (2) u vezi sa članom 55., a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Izvor: CH