Kako je general Dudaković došao nepozvan na Cecin koncert u Sanskom Mostu?

Showbizz

Kako je general Dudaković došao nepozvan na Cecin koncert u Sanskom Mostu?

Ovo je priča kako je general Dudaković otkazao koncert Cece Ražnatović u Sanskom Mostu: Sve je bilo spremno za slavlje, ali nisu računali na hrabri Peti korpus. Oslobađanjem Sanskog Mosta borci Armije RBIH iznenadili su agresorske okupatorske snage koje su bile prinuđene na bježanejei povlačenje.

Ono što je interesantno jeste činjenica da je tih dana u Sanskom Mostu trebao biti održan koncert Cece Ražnatović, supruge ratnog zločinca Arkana.Ulaskom Armije RBiH u Sanski Most koncert je bio otkazan. Arkan je usljed velikih gubitaka njegove jedinice bio prinuđen na povlaćenje u Srbiju.

Bježeći od Armije BiH koja je nadirala prema Sanskom Mostu, četnici su minirali most na rijeci Sani između Tomine i Vrhpolja kako bi ih tako zaustavili u silovitom napredovanju. To im nije uspjelo.

Neprekidno vodeći borbe, uveče 9. oktobra 1995. godine, oko 23,30 sati, dijelovi 502. viteške brdske brigade i BVP-a Petog korpusa prešli su most na rijeci Sani i ušli u centar grada. Neprijatelj je jos pružao žestok otpor iz gradske pošte, međutim ne dugo.

Neposredno nakon oslobođenja grada, sa drugih pravaca, vodeći neprekidne borbe , pristižu i drugi dijelovi jedinica iz sastava Petog i Sedmog korpusa Armije RBIH.

Obavještajni podaci govorili su da su stvorene izvanredni preduslovi za oslobađanje Bosanskog Novog, Prijedora, Bosanske Gradiške, Bosanske Kostajnice i Banja Luke. Dejtonski mirovni sporazum spasio je agresorske snage od konačnog poraza. Izvor: USKVijesti