Evo kada stiže otopljenje: Očekuju se temperature i do 15°C

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kada stiže otopljenje: Očekuju se temperature i do 15°C

Srbiju je zahvatilo pravo zimsko vreme, a uz sneg, temperature su opale na vrednosti ispod 0°C. Prema trenutnim prognozama, ovaj hladni talas potrajaće nekoliko dana, da bi potom usledilo otopljenje. Pred nama je suva i veoma hladna noć. Najhladnije biće pred jutro, a ponegde se očekuje i magla, uz nisku oblačnost. U ostalim predelima biće vedro.

Jutarnja temperatura biće od -10 do -5°C, u Beogradu -6°C, a lokalno se u Vojvodini i na zapadu Srbije očekuje i niže. Najhladnije biće na visokim planinama, do -15°C.

Iako se u sredu tokom dana očekuje sunčano, uz ledeni dan. Maksimalna temperatura biće od -4 do 0°C, u Beogradu do -2°C, što znači da se u svim predelima Srbije očekuje ledeni dan. Inače, na zapadu Srbije i u delovima Vojvodine, magla i niska oblačnost mogli bi se zadržati i duže tokom prepodneva.

Vrlo hladna jutra očekuju se do kraja sedmice, uz minimalne vrednosti od -10 do -4°C, u četvrtak lokalno i niže. U četvrtak biće malo toplije, uz maksimalne temperature od 0 do 4°C. U petak i u subotu ponovo hladno, uz temperature od -2 do 2°C, u Negotinskoj Krajini do 4°C.

U noći ka suboti i tokom subote iznad Srbije se očekuje prolazno naoblačenje, ponegde sa sasvim slabim snegom, uglavnom u centralnim, istočnim i jugoistgočnim predelima Srbije u Pomoravlju, ali se ne očekuje značajnije povećanje snežnog pokrivača. Prolazno će duvati veoma jak severozapadni vetar, naročito na istoku Srbije i na planinama.

Drugog dana vikenda razvedravanje, ali ostale hladno, ujutro uz umeren i jak mraz. Početak sledeće sedmice doneo bi Srbiji blago otopljenje, uz temperature oko 5°C. Sve više bi jačala ciklonska aktivnost sa Atlantika, a sa njim bi stizala i osetno toplija vazdušna masa sa jugozapada.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno oko 17. januara, u Srbiji bi bilo osetno toplije, uz temperature i iznad 10°C, a ponegde bi bile i do 14-15°C. Očekuju se i izražena južna strujanja, uz pojačan južni vetar, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi povremeno i olujne udare.

Sledeće sedmice biće uslova povremeno i za kišu, a snežni pokrivač bi se značajnije otopio i na višim planinama.Relativno toplo vreme zadržalo bi se do oko 20. januara, a treća dekada januara donela bi zahlađenje i pad  temperature na oko 0°C, pri čemu bi vreme bilo u skladu sa kalendarom, a kiša bi prešla u susnežicu i sneg. Dakle, do kraja sedmice nad Srbijom se zadržava zimsko vreme, nakon čega bi sledeće sedmice došlo do otopljenja. (Telegraf.rs)