Skandalozno: U Srbiji postoji meteorolog koji negira globalno zagrevanje! Saznajte sve o ovom bizarnom slučaju

Region

Skandalozno: U Srbiji postoji meteorolog koji negira globalno zagrevanje! Saznajte sve o ovom bizarnom slučaju

Dok međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija izdaju “Uputstvo za preživljavanje čovečanstva”, Todorović o klimatskim promenama govori kao o “stručno oborenoj” tezi koju “medijski guraju klanovi iz sveta biznisa i politike” Iako su sve relevantne naučne institucije, udruženja i istaknuti naučnici ujedinjeni u stavu da je globalno zagrevanje koje je izazvao čovek realnost i da su posledice po budućnost veoma zabrinjavajuće, srpski meteorolog Nedeljko Todorović već godinama tvrdi da je reč o “globalnoj zaveri”.

Dok međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija izdaju “Uputstvo za preživljavanje čovečanstva” i rade na veoma ozbiljnim planovima da saniraju štetu koja je već načinjena, Todorović o klimatskim promenama govori kao o “stručno oborenoj” tezi koju medijski guraju klanovi iz sveta biznisa i politike.

“Tvorci teorije o globalnom zagrevanju su Britanci, pa su to progurali kroz takozvani međuvladin kanal za klimatske promene koji je pod juruisdkcijom UN, a tamo dolaze prvenstveno političari to jest državni činovnici koji su u određenim ministarstvima zaduženi za ekologiju i nešto malo stručnjaka – oni koji ili stvarno misle da je tako ili iz nekog interesa brane taj stav”, između ostalog je pričao Todorović, tada zaposlen u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Srbija se, kako je saopšteno na skupu “Dijalog o klimatskim promenama”, zagreva 60 odsto brže od globalnog proseka. Minimalna šteta zbog ekstremnih vremenskih događaja od 2000. godine do danas je procenjena na 6,8 milijardi evra, a za 70 odsto, kažu nadležni, krive su visoke temperature i suša. Čak i laici primećuju da su godišnja doba drastično drugačija nego pre samo 15 ili 20 godina. Todorović to poriče i navodi da se “od kada je sveta i veka, poprilično pravilno smenjuju ciklusi ledenih i toplijih doba i da se čovečanstvu trenutno ne dešava ništa ekstremno drugačije.

“Svi pričaju o globalnom zagrevanju koje u suštini ne postoji – ako je u doba Vikinga bilo kao i sad kako se onda zagrevamo? Nema osnova za priču da je čovek uzročnik klimatskih promena. Kako su Vikinzi ili bilo koji drugi narod, kad nije bilo industrije ni saobraćaja mogli da utiču na promene klime”, pita Todorović.

Klimatske promene do te mere zabrinjavaju istaknute naučnike širom sveta, da je i poslednji izveštaj Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama nazvan “Uputstvom za preživljavanje čovečanstva”. To je inače istakao Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN), dodajući i da bi sve zemlje trebalo da iznesu neto nulte planove za 10 godina. Ti ciljevi trebalo bi da brzo smanje uticaj staklene bašte koja zagreva atmosferu planete. “Brzo se zatvaraju mogućnosti kojima se obezbeđuje mogući život i održiva budućnost za sve”, navodi se u zabrinjavajućem izveštaju UN.

I dok ceo svet strepi od posledica klimatskih promena, a stručnjaci potvrđuju da su one u Srbiji uveliko prisutne, meteorolog Nedeljko Todorović uporno tvrdi da je to “prenapumpano”! Štaviše, problem koji se razmatra na svetskom nivou i koji ozbiljno zabrinjava ne samo Ujedinjene nacije, već i sve zemlje sveta, Todorović u medijima i dalje podvodi pod “zaveru”. Kada smo pozvali Todorovića da ga pitamo za argumente, on je ponavljao jednu rečenicu: “Neću da me stavljate u koš sa prevarantima”.

– Ko je vama sagovornik u tekstu? Neću da me stavljate u isti koš sa lažnim meteorolozima. Neću – ponavljao je, iako smo ga molili da odgovori na pitanja u vezi sa klimatskim promenama.

Na kraju je naveo da odgovore možemo naći u emisiji snimljenoj 24. februara 2022. godine na TV Vesti.

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, je istakla da klimatske promene u Srbiji zahtevaju hitnu akciju, jer se procenjuje da se naša zemlja zagreva nešto više od globalnog proseka. Globalni prosek je 1,1 stepen Celzijusa, a u Srbiji je to 1,8. Nastavljen je, kako je dodala, trend obaranja temperaturnih rekorda, pa su meseci od jula do oktobra bili najtopliji ikada, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou. U oktobru je u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji je po prvi put zabeležena tropska noć, što znači da temperatura nije padala ispod 20 stepeni.

Kako bi istražio trenutni uticaj klimatskih promena, ali i posledice koje nam prete, profesor dr Vladimir Đurđević, sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, istakao je na Dijalogu o klimatskim promenama da bi uzeo stoličicu i seo na Trg Republike u 11 sati u nekom od letnjih meseci i tamo ostao do 15-16 sati kako bi video koliki je nivo neprijatnosti zbog visoke temperature. A, onda bi pogledao u Digitalni atlas klime da vidi koliki će taj nivo biti za 30 godina.

“I mogu vam reći da će se nivo neprijatnosti zbog visokih temperatura duplirati, broj toplotnih talasa će se, takođe, najmanje duplirati do 2050”, naveo je Đurđević.

On je priznao da mere za prilagođavanje izgledaju logične, na primer, hajde da napravimo više hladovine, ali sve je izuzetno komlikovano i zahteva multisektorske napore. Đurđević je naveo da je dodatni problem što svi imaju dosta obaveza u okviru poslova koje rade svaki dan, i kada dođe neko i kaže nam da moramo da razmišljamo i o prilagođavanju, da se spremimo za 2050. godinu, to deluje opterećujuće. Ali, dodao je, nemamo drugog izbora, moramo svi da damo doprinos. (Telegraf.rs)