(VIDEO) Znate li što je ‘crni led‘? Paralizirao je Njemačku, vatrogasci proglasili izvanredno stanje, deseci ozlijeđenih

Region

(VIDEO) Znate li što je ‘crni led‘? Paralizirao je Njemačku, vatrogasci proglasili izvanredno stanje, deseci ozlijeđenih

U nekoliko njemačkih saveznih država u četvrtak navečer dogodile su se brojne prometne nesreće, a za sve je kriv crni led. Radi se o tankom zaleđenom sloju na asfaltu koji se stvara nakon ledene kiše ili pak otapanja snijega pri niskim temperaturama. Najčešće je prisutan u ranim jutarnjim satima i noću, kada je na cestama najmanje vozila.

Stanovnici su putem aplikacije za upozoravanje primili obavijest u kojoj se pozivaju na oprez zbog pojave crnog leda. List Bild upozorava stanovnike Njemačke da voze oprezno: ‘Crni led pretvara prometnice u piste opasne po život. Prvo mraz, pa opasna magla‘.

Najopasnije je bilo na sjeveru i istoku Njemačke. Vozačica (41), koja se kretala u smjeru Stollberga, svojim je BMW-om i prikolicom proklizala na poledici. Automobil se bez kočenja zabio u semafor i prevrnuo. Drvene palete koje su bile u prikolici su se rasule po cesti, pa su morali cestu zatvoriti na nekoliko sati.

Prema podacima njemačke meteorološke službe, temperature su se na sjeveru zemlje u petak ujutro spuštale do -5 Celzijevaca, a službeno upozorenje za crni led u Berlinu bilo je na snazi do 10 sati. Preporučuje se ljudima da ostanu kod kuće, ako je to moguće.

U Berlinu su vatrogasci proglasili izvanredno stanje jer su im sva vozila u upotrebi. Samo u poslijepodnevnim satima u četvrtak je zabilježeno više od 50 ozlijeđenih uslijed padova. Samo u okrugu Dahme-Spreewald u Brandenburgu od 16 sati dogodilo se 12 prometnih nesreća.

U južnom dijelu Njemačke polako postaje sve hladnije. Njemačka meteorološka služba očekuje lokalne temperature između -4 i -9 °C. U blizini Alpa i u gorju čak do -13 stupnjeva. Na sjeveru i istoku neće biti samo hladno, nego vozačima i dalje opasnost prijeti zbog skliskih prometnica.

Opasnost od crnog leda vraća se u subotu navečer. Vozači na sjeveru moraju biti izuzetno oprezni, jer na sjeverozapadu u podnožju Alpa mjestimice ima guste magle s vidljivošću manjom od 150 metara, piše Jutarnji. Izvor: Jutarnji