U MENOPAUZI TREBA POJAČATI NEGU: Ovo je period života žene koji se ne može izbeći, ali se promene na koži MOGU ublažiti

Zdravlje

U MENOPAUZI TREBA POJAČATI NEGU: Ovo je period života žene koji se ne može izbeći, ali se promene na koži MOGU ublažiti

Prolazak kroz menopauzu mnogim ženama teško pada jer primećuju mnoge promene na telu. Jedna od njih vidljiva je i na koži jer se zbog smanjenog nivoa hormona estrogena (koji učestvuje u sintezi kolagena i koži daje jedar izgled), njen kvalitet smanjuje, zbog čega postaje opuštena (smanjuje se elastičnost), grublja, osetljivija, sklona povećanom gubitku vlage (postaje dehidrirana i suva) i samim tim podložna za nastanak bora i fleka. Zato je veoma važno da žene u tim godinama odvoje vreme za sebe kako bi pojačale negu i u dnevnu i noćnu rutinu uvedu “bogatije” kreme, punije teksture sa aktivnim sastojcima, u zavisnosti od potreba i tipa kože.

Koraci koji se ne preskaču

Suva koža donosi osećaj zatezanja i peckanja usled iritacija i podložnija je nastanku bora, zbog čega izgleda umorno i oronulo. Njoj je preko potrebna voda, ali i prirodna masnoća koja je u njoj zakazala, pa joj sve to treba nadoknaditi.

Prvi važan korak je da šminku s lica pre pranja uvek skinete nekim uljanim sredstvom namenjenim za to.

Drugi korak je da pažljivo izaberete proizvod za redovno čišćenje kože (umivalica) koji je dodatno neće isušiti – pa prilikom kupovine treba obratiti pažnju i birati onaj koji u svom sastavu sadrži hijaluron.

Sledeći korak je najvažniji, a to je obavezna hidratacija serumom, a nakon njega i kvalitetnom kremom, koja u sebi imaju sve potrebne sastojke koji usporavaju njeno opuštanje. Oni znatno poboljšavaju izgled kože, tanke linije i bore postaju manje vidljive, a koža postaje bolje hidrirana i dobija mnogo bolji tonus.

Borci protiv pega i fleka

Hiperpigmentacije su karakteristične za zrelo doba i nakon pedesete godine su normalna pojava. U klimaksu je koža više podložna i UV zracima, zbog čega se neretko javljaju pege i fleke. I za to danas postoje odlični preparati sa sastojcima koji je posvetljuju, a nanose se na sva mesta koja su izložena suncu (lice, vrat, dekolte, ruke). Oni imaju zadatak i da neguju, tako da dobijate dva u jedan. Samo treba biti uporan i rezultati su zagarantovani.

Dodatna nega

Poželjno je da žene u klimaksu što češće na lice stavlja hidratantne maske, a zaobilaze sve one koje isušuju kožu, poput gline. Masaže uljima za lice su takođe poželjne, a ako spadate u ovu grupu žena, ne zaboravite i to da na lepši i zdraviji izgled kože utiču i dobar san, unos zdrave hrane, ishrana bogata voćem i povrćem, izbegavanje pušenja i redovno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću. stil.kurir.rs