Greške sa produžnim kablom koje pravimo svakog dana, a lako mogu da izazovu požar!

Zanimljivosti

Greške sa produžnim kablom koje pravimo svakog dana, a lako mogu da izazovu požar!

Produžni kablovi nisu konstruisani da izdrže pretjerano opterećenje struje, te postoji rizik od pregrijavanja i požara ukoliko ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci. Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u domu.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla. Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabl. Ako koristite produžni kabl, redovno provjeravajte gajtane na uređajima i zamijenite ih ako su oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi. Kada je riječ o ostalim mjerama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki aparati drže udaljeni od zida kako bi se izbjeglo zadržavanje toplote.

Također, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji poslije danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može da bude korak ka požaru.

Također:

Izbjegavajte prekomjerno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste spriječili oštećenje unutar kabla.

Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primijetite oštećenja, odmah zamijenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrijavanje.

Postavite produžni kabl tamo gdje neće biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama.

Ako koristite produžni kabl napolju, osigurajte da je to odgovarajući, vodootporan kabl, i držite utikače iznad nivoa tla kako bi se izbjeglo kontaktiranje s vlagom. Izvor: N1