Mnogi ne znaju za trik kojim ćete lakše izbjeći zarazne bolesti, a tako je jednostavan

Uncategorized

Mnogi ne znaju za trik kojim ćete lakše izbjeći zarazne bolesti, a tako je jednostavan

Osim jačanjem imuniteta vitamina, mineralima i zdravom prehranom te izbjegavanjem kontakta sa zaraženim osobama, postoji još jedan način kojim možete prevenirati zarazne bolesti u svom domu. Stručnjaci ističu kako ćemo učiniti veliku stvar za sve ukućane ako svoj dom pravilno čistimo, ne zaboravljajući detaljno dezinficirati područja koja nerijetko preskačemo u uobičajenom pospremanju kuće.

Često nismo niti svjesni raznih bakterija i virusa koje unosimo iz vana, a koji danima, pa čak i sedmicama mogu preživjeti na podovima, namještaju ili posteljini, ali i prekidačima, kvakama, i sličnim površinama.

Stoga je izrazito bitno poduzeti odgovarajuće korake te na ispravan način temeljito i redovito čistiti ključne površine i tako povećati šanse da ovu zimu izbjegnemo zaraze gripom, koronom, i drugim bolestima uobičajenima za hladno doba.

Uspostavite rutinu dezinfekcije

Za početak, identificirajte površine u interijeru koje se najčešće dodiruju, poput kvaka na vratima, prekidača za svjetlo, radnih površina, daljinskih upravljača i ručki na aparatima te ove površine čistite najčešće. Kada je riječ o rutini dezinfekcije, možete je podijeliti u tri koraka:

-Čišćenje: Prije nego što započnete s dezinfekcijom, prvo očistite površinu vodom i sapunom. Ovo će ukloniti većinu prljavštine i mikroba s površine.

-Sanitizacija: Nakon čišćenja, koristite razrijeđeni izbjeljivač ili sredstva za sanitizaciju kako biste smanjili broj mikroba na površini. Važno je prvo očistiti površinu prije sanitizacije.

-Dezinfekcija: Na kraju koristite jače otopine izbjeljivača ili dezinficijense kako biste potpuno uklonili mikrobe s površine ili predmeta.

-Upravljajte razinom vlage

Jeste li znali da razina vlage u vašem domu može utjecati na rizik od oboljenja od virusnih bolesti?

Istraživanje iz 2021. sugerira da umjerene razine vlage između 40 i 60 posto mogu smanjiti rizik od prijenosa virusa i učiniti neke viruse manje sposobnima za preživljavanje u zraku. Osim toga, suhi uslovi u zatvorenom prostoru mogu povećati vjerovatnoću alergijskih reakcija.

Ako razina vlage u vašem domu padne ispod 30%, razmislite o ulaganju u ovlaživač zraka i poduzimanju dodatnih mjera opreza tokom sezone prehlade i gripe, što može uključivati češće pranje ruku i dezinfekciju površina.

Perite posteljinu i plahte redovito:

Bilo da obavljate svakodnevne aktivnosti po kući ili spavate, u svom domu redovito oslobađate znoj i ćelije kože, a sva ta nečistoća nakuplja se na mekanim površinama, uključujući plahte, jastuke i deke.

Zbog toga svoje plahte mijenjajte svaku sedmicu kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i nečistoća koje uzrokuju bakterije. Isto tako, redovito pranje posteljine može pomoći u smanjenju simptoma alergije zbog alergena i grinja skrivenih u plahtama.

Skidajte obuću čim uđete u kuću

Najbolja stvar koju možete učiniti u prevenciji unošenja mikroba jest skidanje obuće čim uđete u svoj dom. Pomoći će vam ako ladice, ormariće ili spremnike za obuću postavite odmah kraj ulaznih vrata.

Također, u doba kada haraju virusi i razne zarazne bolesti, nije loše oživjeti pomalo zaboravljene dezinficijense i postaviti ih na samom ulazu u dom kako biste svoje ruke mogli oprati prije nego dodirnete razne površine koje će ubrzo nakon toga dirati i ostali ukućani.

Počistite nered prije spavanja

Za neke ljude, odlazak na spavanje u neurednom domu može izazvati anksioznost i visoku razinu stresa kada se probude. Započeti dan u urednoj kuhinji, dnevnoj sobi ili kupatilu može pomoći u smanjenju osjećaja užurbanosti i preplavljenosti negativnim emocijama pa je brzinsko pospremanje prije spavanja napor koji se itekako isplati.

Naravno, niko ne očekuje da ćete se kasno navečer prihvatiti čišćenja pločica i zamrzivača. Radi se tek o nekoliko minuta stavljanja većine stvari na svoje mjesto, uklanjanja otpada, brisanja vidljivih mrlja i kreiranja dojma urednosti koji će vas potaknuti da nastavite s rutinom svakodnevnog dezinficiranja doma koji će blistati od čistoće.

Također, dobar trik jest i korištenje velike košare u koju ćete navečer samo ubaciti razne predmete koji nisu na svom mjestu te ih u neko drugo doba sutrašnjeg dana razvrstati, a u krevet poći s ugodnim osjećajem urednosti i činjenice da ste napravili veliku stvar za zdravlje cijelog kućanstva, piše Tportal. Izvor: Radio Sarajevo