MNOGI SADE OVO DRVO U SVOM DVORIŠTU, A NE ZNAJU KOLIKO JE OTROVNO: Postoj i BIZARNO vjerovanje

Zanimljivosti

MNOGI SADE OVO DRVO U SVOM DVORIŠTU, A NE ZNAJU KOLIKO JE OTROVNO: Postoj i BIZARNO vjerovanje

Iako bi danas mnogi rekli da je takvo shvatanje bilo zasnovano na sujevjerju, savremena istraživanja ipak ukazuju na određene mane ove biljke, piše Natura. O čemu je riječ? Zanimljivo i korisno drvo: ljeti ćete sa jednom grančicom oraha u ruci otjerati dosadne insekte od sebe. Uostalom, probajte…

Bez sumnje, drvo oraha je veoma dobro i danas, mahom zbog svog jestivog ploda. Orah potiče iz Male Azije a životni vijek mu je sto godina. Oduvijek se smatralo i za veliko i jako drvo. Njegova visina je oko 25, a širina krošnje oko 20 metara.

Naime, dugogodišnjim istraživanjima naučnici su shvatili da orah stvara velike količine ugljendioksida koji je teži od vazduha pa zato pada ispod krošnje i tu se zadržava. Ukoliko zaspite ispod oraha koji, složićete se, pravi “debeo” hlad, možete se ugušiti ukoliko je vrijeme mirno. Zašto?

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju. Ukoliko je i zateknete obično je to bršljen. Ova orahova eterična ulja, što je zanimljivo, smetaju i insektima tako da su i oni retki na ovoj biljci.

Ukoliko ipak imate orah u dvorištu ili bašti – obavezno skupljajte njegovo otpalo lišće. Jer, pomenuta eterična ulja nalaze se i u njegovim listovima; kada ovo lišće padne na zemlju ono onemogućava rast trave i negativno djeluje na stvaranje humusa, tog značajnog sloja tla koji je bogat organskim i mineralinm materijama.

Orah

Uz sve prethodno rečeno treba zapamtiti: ne sadite orah blizu kuće! Osim što zaklanja svjetlost orah ima izuzetno jak korijen koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savjetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov korijen ide i do – pet metara u dubinu.

Ako baš želite da ga posadite uradite to dalje od kuće i u jesenjem periodu. U vrelim ljetnim danima odmarajte ispod nekog plemenitijeg drveta poput lipe, a orah treba, naravno, cijeniti zbog njegovog ukusnog ploda. Ipak, ne pretjerujte ni u konzumiranju orahovog ploda jer se od njega – možete i napiti. titox.net