NEMANJA (6) POSTAO KAO BILJKA ZBOG PRELEŽANIH MORBILA: Izgubio sve funkcije, virus u mozgu tinjao godinama kao tempirana bomba!

Region

NEMANJA (6) POSTAO KAO BILJKA ZBOG PRELEŽANIH MORBILA: Izgubio sve funkcije, virus u mozgu tinjao godinama kao tempirana bomba!

Nemanja je sa šest meseci bio u bolnici na rutinskoj intervenciji na mokraćnom kanalu 2018. godine. To je bilo u jeku epidemije malih boginja i on tada nije mogao biti vakcinisan MMR-om jer se ta vakcina daje nakon navršenih godinu dana. U bolnici je dobio morbile, preležao ih je bez komplikacija, a nakon što je napunio tri godine, komplikacija ove bolesti se javila. Virus morbila se zakačio za mozak, tinjao je i potom eksplodirao. Nemanja je u roku mesec dana postao kao biljka!

Ovako priča za Kurir Beograđanka Anastasija Ljutić (28), majka šestogodišnjeg Nemanje, koji sada živi u velikim bolovima. Nemanja se normalno razvijao, hodao, trčao, sedeo, jeo, pričao, krenuo u vrtić. Ništa nije slutilo strašnu dijagnozu, a onda je odjednom krenuo da se gasi.

– Nemanja je sa šest meseci boravio u bolnici, gde je imao rutinsku intervenciju na mokraćnom kanalu. To je bilo 2018. godine. U bolnici je boravilo dete za koje se nije znalo da ima morbile sve dok nije izašao taj osip, ali tada je bilo kasno, jer su se i ostala deca zarazila, među njima i Nemanja. Tada je preležao morbile, kao običan virus, imao je temperaturu i osip, ali tada kada je imao boginje, virus je otišao na mozak i tu se zakačio – počinje priču Anastasija.

Prvi simptomi

Nemanja se nakon toga normalno razvijao, a sa tri godine, nakon polaska u vrtić, počeli su da se javljaju prvi simptomi.

– Tada je bio prvi put u kolektivu, počele su prehlade i uobičajene upale, pad imuniteta. Dobio je visoku temperaturu, koja je prouzrokovala fras. Nakon toga je počeo da gubi ravnotežu. Više nije mogao da hoda, a u decembru 2020. on više nije bio svestan. Prvo je krenulo s ravnotežom, otišli smo kod neurologa, koji nas je poslao kući, nije tome pridavao značaj i rekao je da se vratimo za mesec dana. Potražili smo drugo mišljenje, ostavili su nas na ispitivanju na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu – navela je naša sagovornica.

Međutim, tada se desio kovid, pa su bolnicu zatvorili na dve nedelje, a njih poslali kući. Tada Nemanja više uopšte nije mogao da hoda.

– Stane, pa padne, tetura se. Duže je spavao… Počeo je da se gasi! Počeo je slabije da guta hranu, izgubio je i govor. To se sve desilo u roku od nekoliko dana. Otišli smo na Institut za majku i dete, odmah su krenuli sa ispitivanjima. Već naredno jutro u bolnici krenuo je da mu se koči vrat, da mu pogled ide na jednu stranu, pa mu tako ostane, jer ne može da pomeri oko – priseća se Anastasija:

– Rađene su analize na genetiku, na autoimune bolesti, tumore, razne provere, rađena je analiza likvora… Kako su dani prolazili, Nemanja je sve više gubio funkcije, krenuli su i grčevi u rukama i nogama, tada je još bio svestan pomalo. Bio je uplašen, trpeo je jake bolove. Bio je na jakim sedativima, krenuo je da se hrani na sondu…

Nakon dve nedelje stigla je potvrda sa Infektivne klinike da Nemanja ima antitela morbila u likvoru, i to je bio jedini virus na koji je on bio pozitivan da je na mozgu.

– Do dijagnoze je došlo analizom likvora, dobija se potvrda o prisustvu antitela u moždanoj tečnosti i na osnovu ostalih simptoma i kliničke slike je donešena dijagnoza – subakutni sklerozirajući panencefalitis. To je neurodegenerativna i progresivna bolest, to je posledica morbila i ona može da nastane i godinama nakon preležanih boginja – objašnjava Anastasija.

Anastasija navodi i da konkretnog leka za ovu bolest nema, ali da oni u svojoj borbi ne odustaju.

– Pre nego što je dijagnoza uspostavljena, lekari su sumnjali da ima antitela na morbile i da se nadaju da nije, jer u tom slučaju može biti fatalno. Postoji antivirusna terapija koju smo primenjivali, ali to je sve simptomatski i to ne može da istrebi virus iz mozga. Krenuli smo sa istraživanjem, već tri godine aktivno se lečimo u Turskoj tretmanima matičnim ćelijama, svaki dan idemo na fizikalnu terapiju. On je i dalje u spazmu, trpi bolove, ali mi ne stajemo s borbom. Nemanja je sada bolje nego što je bio pre tri godine, jedino što se vratilo jeste da je pomalo počeo da prati pogledom i malo je svesniji – navela je ona.

Naglašava da je važno da se deca vakcinišu i da roditelji moraju biti upućeni kad razmišljaju da li da vakcinišu dete ili ne, da uzmu sve stvari u obzir, a to su upravo bolesti protiv kojih je MMR vakcina prevencija.

– Ljudi ne znaju da ova bolest uopšte postoji. Ima primera u svetu gde deca sa 17 godina dobiju ovu dijagnozu, a preležali su morbile pre prve godine. Radili smo dijagnostiku i u Turskoj i Ukrajini, svuda su rezultati bili isti, potvrđeno je da je u Nemanjinom slučaju akutna infekcija bila ključna za dobijanje ove bolesti – zaključila je.

– Upiši 995 i pošalji SMS na 3030
– Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87
– Uplatom na devizni račun: 160-6000000857075-03
IBAN: RS35160600000085707503
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Prema jučerašnjem izveštaju “Batuta”, od 19 potvrđenih slučajeva morbila u Srbiji, u Beogradu je obolelo 16 osoba, među kojima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta osam, 15 i 19 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih. Takođe, u Novom Sadu je obolela osoba od 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, u Staroj Pazovi obolelo je dete od dve godine koje nije vakcinisano, a poslednji registrovani slučaj malih boginja je kod nevakcinisane bebe od 13 meseci s teritorije Severnobanatskog okruga. kurir.rs