KAKO SE KUVA PASULJ? Uz ove savete spremićete omiljeno SRPSKO JELO bez greške i svi će hvaliti vaše umeće!

KAKO SE KUVA PASULJ? Uz ove savete spremićete omiljeno SRPSKO JELO bez greške i svi će hvaliti vaše umeće!

Pasulj, posebno zreo pasulj, jedna je od omiljenih namirnica kod nas i slobodno se za njega može reći da je nacionalno jelo. Nezavisno od toga da li se sprema u vidu čorbe, paprikaša ili salate, on je neizostavni deo naše trpeze.

Za razliku od drugih namirnica, koje se mogu spremiti na razne načine, zeli pasulj se obavezno treba skuvati pre konzumacije. Evo šta bi trebalo da znate, ako još uvek niste utvrdili koje sve korake treba da poštujete u kuvanju pasulja:

– Pasulj uvek potopite u vodu prethodne večeri. Na taj način ćete znatno smanjiti vreme kuvanja.

– Ne zaboravite da pasulj operete pre nego što ga stavite da se kuva.

– Pasulj se prvo prelije hladnom vodom, pa se tek onda stavlja na ringlu.

– Dok kuvate pasulj, nemojte se udaljavati od ringle, jer prve dve vode se obavezno isipaju. Kada ponovo sipate vodu, ona treba da bude vruća.

– Kada ste isipali vodu prva dva puta i on je ponovo proključao, smanjite vatru na najmanj temperaturu. Kada se pasulj kuva na tihoj vatri, uvek bude odličan.

– Nemojte ga soliti, jer tako produžavate vreme kuvanja.

– Namirnice koje želite da dodate pasulju (šargarepu, luk, papriku, itd.) stavite tek kada pasulj omekša. Ako dodate povrće pasulju odmah nakon što ste isipali vodu, ono će se pretvoriti u kašu, pre nego što je pasulj gotov, pa će se tako izgubiti i korisni vitamini.

– Ako želite da se pasulj brže skuva, dodajte ulje u vodu, u kojoj kuvate pasulj. Prema bakinim receptima, metalna kašika u vodu sa pasuljem može da ima isti efekat.

– Različitim vrstama pasulja je potrebno različito vreme da se skuvaju. Uvek poštujte uputstvo, koje piše na pakovanju pasulja.

– Dok se kuva, s vremena na vreme probajte po neko zrno pasulja. Iako treba da se naoružate strpljenjem dok se skuva i omekša, ipak ne bi trebalo da dozvolite da se pretvori u kašu.

– Voda kod mladog pasulja ne mora da se isipa.

– Mladi pasulj se mnogo brže kuva od zrelijeg.

– Nekoliko ukusnih recepata sa pasuljem: čorba od pasulja, janija od pasulja, pečeni pasulj u rerni, punjene paprike sa pasuljem, janija od mladog pasulja, pasulj u grnetu, pasulj sa kiselim kupusom. (Kurir.rs/Bonapeti/T.J)

Share this content:

You May Have Missed