Za životnu borbu: Zašto je Alisa Kustura morala da čeka 6 mjeseci na odobrenje liječenja?

Region

Za životnu borbu: Zašto je Alisa Kustura morala da čeka 6 mjeseci na odobrenje liječenja?

Alisa Kustura, koja je vodila tešku bitku sa bolešću, u subotu je, nažalost, izgubila životnu bitku. Ovo je priča o Alisi Kusturi, hrabroj ženi koja se suočila s najtežim životnim izazovima i koja nije odustajala do posljednjeg časa. Alisa je prvi put saznala za svoju borbu s rakom dojke u martu 2022. Taj trenutak je označio prekretnicu u njenom životu, ali Alisa nije dozvolila da je obuzme strah ili očaj.

Umjesto toga, odlučila se boriti, suočiti se s nepoznatim i tražiti put do izlječenja. Nakon neuspješnih pokušaja liječenja u Bosni i Hercegovini, Alisa se obratila na terapiju u Njemačkoj. Nije bilo lako. Prolazili su teški mjeseci, a Alisa je svakodnevno bila izložena bolu i umoru.

Alisa je u svojim porukama podijelila trenutke iscrpljenosti i suočavanja s neizvjesnom budućnošću. Pisanje o njenim emocijama postalo je način izražavanja i dijeljenja s ljudima koji su je podržavali. . Prije svega, porodica i prijatelji. Njena iskrenost i hrabrost dirnuli su srca onih koji su pratili njenu priču. Osim klasičnih medicinskih pristupa, Alisa je pronašla podršku u alternativnoj medicini.

Zahvaljujući svojim naporima i hrabrim odlukama, ona je pronašla ljude i terapeute koji su joj pružili dodatnu podršku. Međutim, život uvijek ima svoje planove. Nakon što je primila vijest da joj se stanje jetre poboljšalo, Alisa se suočila s još jednim izazovom: metastazama u kostima, što je dodatno zakomplikovalo ionako složenu situaciju. Njen emotivni apel za odobrenje tableta, koje čekaju na odobrenje šest mjeseci, odjekivao je očajem i nepravdom koju osjeća prema sistemu koji bi trebao pomoći.

Pitanje koje se sada postavlja je koliko dugo će ljudi umirati dok postoji lijek?

“Navikli smo na nesavršenosti u našoj zemlji, čak i kada se radi o aparatima koji odlučuju o ljudskim životima.

Važno je ono što mi je rečeno: tablete koje čekam da se odobre već šest mjeseci, tablete koje su mogle riješiti ove metastaze. Ko će odgovarati za moje stanje? Niko. jer ko sam ja da bih dobila odobrene tablete kada sutra možda nekome čiji je neko na vlasti mogu biti odobrene odmah?

Do kada, dragi moji? Do kada ćemo umrijeti? Do kada će nam biti uskraćeni tretman koji postoji? Previše sam svega s vama podijelila, jer tu ste uz mene cijelo vrijeme i želite znati. Hvala vam. Nastavljam svoju borbu, započetu da završim i novu da počnem. Jer odustati neću i ne želim. Vjerujem u dubini duše da je ovo samo iskušenje koje ću, uz Allahovu pomoć, İznijeti.

Bit će to dug put nove borbe. O utrošenim novcima za moje liječenje, koje je od novembra 2022. do danas iznosilo preko 200 hiljada, reći ću u drugom statusu. A vi dragi moji, čak i kada ste najzdraviji, živite, uživajte i ne ostavljajte ništa za sutra, jer sutra se život menja.

Voli te tvoja Alisa.”

Alisina priča nosi snažnu poruku o potrebi promjene u pristupu zdravstvenom sistemu. Jer u središtu ove priče nije bila samo borba sa bolešću, već i borba za pravdu, balans između medicinskih mogućnosti i prava na život svakog pojedinca. ekskluziva.ba