Najstariji Čovjek Na Svijetu Umro U 114. Godini: Dug Život Pripisuje Ljubavi Prema Bogu…

Region

Najstariji Čovjek Na Svijetu Umro U 114. Godini: Dug Život Pripisuje Ljubavi Prema Bogu…

Najstariji čovjek na svijetu, koji je ovaj tjedan preminuo u Venezueli, svoju je dugovječnost dijelom pripisao snažnoj katoličkoj vjeri i ljubavi prema Bogu. Juan Vicente Pérez Mora (114) umro je u utorak u Táchiri u Venezueli, samo nekoliko tjedana prije svog 115. rođendana, prema objavi Freddyja Bernala, guvernera Táchire.

Guinnessov svjetski rekord potvrdio je da je Mora najstariji čovjek na svijetu, dodijelivši mu to priznanje 4. veljače 2022., kada je imao 112 godina i 253 dana. Rođen je 27. svibnja 1909. u El Cobreu, Táchira, Venezuela, kao deveto od 10 djece. Mora je mogao završiti samo pet mjeseci formalnog obrazovanja kada je imao 10 godina jer mu se učitelj razbolio. No, naučio je čitati i pisati pomoću knjige koju mu je ona dala, navodi Guinness.

Juan Vicente Pérez Mora, koji je radio u poljoprivredi dok je pomagao u rješavanju zemljišnih i obiteljskih sporova kao šerif u Caricueni od 1948. do 1958., bio je u braku s Ediofinom del Rosario García do njezine smrti 1997. Njih dvoje su imali šest sinova i pet kćeri i bili su u braku 60 godina.

Obitelj je bila ključna za Moru, koja se mogla pohvaliti s 42 unučadi, 18 praunučadi i 12 prapraunučadi. Mora, koji je molio krunicu dva puta dnevno, rekao je Guinnessovoj knjizi rekorda 2022. da je tajna njegova dugog života bila u tome da “vrijedno radi, odmara se za vrijeme praznika, ide rano u krevet, pije čašu aguardientea [alkohola na bazi šećera] svakog dan, ljubi Boga i uvijek ga nosi u srcu.”

Također je želio da ga se pamti “kao marljivog čovjeka, vjernog svojoj ženi i vjeri”.Nakon njegove smrti, politički čelnici Venezuele su odali počast Mori.

 “Dragi naš Juan Vicente Pérez Mora, danas se s dubokom tugom i boli opraštamo od tebe, čovjeka iz Táchire, skromnog, marljivog, miroljubivog, entuzijastičnog za obitelj i tradiciju”, tweetao je guverner Bernal.

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro ponovio je Bernalove osjećaje.

“Juan Vicente Pérez Mora transcendirao je u vječnost sa 114 godina”, objavio je Maduro na X. “Šaljem svoje zagrljaje i izraze sućuti njegovoj obitelji i svim ljudima El Cobre, država Táchira. Neka ga Bog primi u svojoj svetoj slavi.”(novizivot.net)