Osetio sam bol u ruci koji se širio ka ramenu, a onda me je oblio znoj! Ovako je Beograđanin sprečio infarkt

Zdravlje

Osetio sam bol u ruci koji se širio ka ramenu, a onda me je oblio znoj! Ovako je Beograđanin sprečio infarkt

Vratio sam se s posla, večerao, seo da odmorim… U jednom momentu osetio sam nelagodnost, mučninu, pa zatim neki tup bol u grudnom košu. Pomislio sam da nije od vremena, premora, ili ne znam čega, jer po prirodi nisam paničar. U narednom momentu krenuo je oštriji bol i širio se kroz levu ruku prema ramenu, a onda sam se preznojio. Pozvao sam suprugu koja je srećom bila blizu kuće i odmah smo seli u auto i otišli doktoru, počinje priču za Telegraf.rs, Milan M. koji je, kako kaže, nedavno bio u predinfarktnom stanju.

– Sve se odigralo tako brzo. Nisam stigao ni pritisak da proverim, niti da se pitam šta je, jednostavno, kada krene bol i kada osetetite tu nelagodnost, ne možete sedeti i čekati. Bio sam sam kod kuće i ništa se naročito nije dešavalo tog dana, da bih okarakterisao kao okidač. Jednostavno, zapustio sam svoje zdravlje, puno sam radio, bio i fizički aktivan, uzimao sam lekove po potrebi, pritisak nisam merio, i kada je doktor video kako stvari stoje, rekla je samo “dobro ste postupili”. Zakrčenje krvnih sudova, pritisak preko 145, jednom rečju – sve sa sakupilo, i samo se čekao momenat, priča Beograđanin (51), koji je nedavno imao zahvat i koji se polako oporavlja.

“Promene vremena dolaze naglo, nema proleća i jeseni”: Evo kako stepska klima može uticati na ljude u Srbiji
Kako dodaje, on je bio od onih koji ne uzimaju redovno terapiju, a iscrpljuju se preko svojih mogućnosti. Kada je osetio ove tegobe, kaže da je znao da nešto ozbiljno nije u redu.

– Stalno sam na nogama, stalno sam u poslovnim obavezama pa sam tako i zapostavio svoje zdravlje. Ne mogu da kažem da se hranim loše, ali uživam u brzoj hrani, što iz zadovljstva što iz nužde, jer kada su obaveze u pitanju uvek pojedem nešto usput, a znamo na šta to liči. Jedino što me je možda spasilo osim te moje brze akcije je što nisam pušač, inače ko zna šta bi bilo. Sada sam bolje, intervencija je odrađena, uzimam terapiju i tek onda kada nas nešto ozbiljno prodrma, tek onda nađemo vreme za sebe, kaže naš sagvornik.

U Srbiji od karidovaskularnih bolesti umre oko 50.000 ljudi, dok smo po broju obolelih zauzeli treće mesto u svetu. Faktori rizika mogu biti pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost, kao i nasledni faktor. Kardiolog prof.dr Predrag Mitrović u emisiji “Zdravo sa Ivanom” objasnio je koji su simtpomi infarkta miokarda.

– Obično je to bol koji se nalazi u predelu srčane lože, koji se širi ka levom ramenu i levoj ruci. Može biti leva nadlaktica i lakat, može da ide čak i do šaka. Moće biti i neka kombinacija boli, da bole šake i deo u predelu srca, pa nekada bol može da se širi i ka vratu i ka leđima. Međutim, ono što je problem je kada se ne javlja nikakva bol, kada se javlja nelagodnost, a nekada boli samo vilica. U određenom broju slučajeva nema nikakvih najava, objasnio je profesor Mitrović.

Bez obzira na starosnu dob, kod mnogih se javlja ubrzani rad srca, te su se mnogi pitali da li je to posledica kovida ili je u pitanju takav trend.

– Više od 70 odsto populacije ima povišen krvi pritisak. Nije bitno da li je nasledna predispozicija u pitanju ili smo ga stekli usled stresa i načina života, krvni pritisak je dosta zastupljen i jako je bitno kontrolisati ga, uzimati lekove. Naš narod nije svestan koliko krvni pritisak rastura naše srce. Jako je bitno lečiti se od pritiska, lekovi su tako napravljeni za pritisak da možete da ih pijete od 15. godine i da živite 100 godina, zato je bolje uzimati terapiju nego izbegavati je. Naš narod beži od lekova, a to nije dobro kada je pritisak u pitanju, objasnio je kardiolog. (Telegraf.rs)