SAVRŠENI BUREK PO RECEPTU SLAVNE TURKINJE AJSENUR ALTAN: Gotov za samo 15 minuta, nije mastan kao kupovni

Hrana i piće

SAVRŠENI BUREK PO RECEPTU SLAVNE TURKINJE AJSENUR ALTAN: Gotov za samo 15 minuta, nije mastan kao kupovni

Koliko god se mnogi po regionu hvalili kako su njihove pite i bureci najbolji, činjenice je da ipak od Turaka nema većih majstora za pomenute specijalitete. Što se bureka tiče, idealniji doručak ne postoji, još kad ga zalijemo hladnim jogurtom… Savršen primerak legendarne turske kuhinje.

U Turskoj postoji milion načina za njegovo pravljenje, a jedan od najboljih recepata koje smo videli predstavila je popularna jutjuberka Ajsenur Altan. Zanimljivo je da ga ona sprema u tiganju, kao i to da nije mastan kao onaj iz pekare. Dodaćemo i to da se sprema očas posla, za recimo 15 minuta.

Sastojci:

kore za pitu

1 jaje

1/3 šolje mleka

1/3 šolje biljnog ulja + još za pečenje

200 g feta sira ili sitnog sira

1 kašičica seckanog peršuna

Priprema

Najpre dobro promešajte sir i peršun, a po ukusu možete dodati i malo mocarele u sir. Umutite jaje, pa mu dodajte mleko i biljno ulje, dodajte mešavinu sira i peršuna i to sve lepo promešajte. Podmažite tiganj, pa ređajte kore po njegovim ivicama, tako da do pola prekrivaju dno tiganja (kao u snimku).

Deo pripremljenog fila nanesite kašikom ili varjačom preko kore, tj. preko dna tiganja. Potom cepkajte i gužvajte kore i umačite ih u fil, tako da se dobro navlaže, pa ređajte po tiganju. Zatim počnite da preklapate burek delovima kora koji vise preko ivica tiganja i mažite filom. Na kraju prelijte ostatkom fila.

Poklopite tiganj i pecite na ringli dok burek fino ne porumeni, pa okrenite kao u snimku i pecite još malo. Zatim ga poslužite i nikako nemojte da zaboravite na hladan jogurt. (Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)