Zbog Ace i njegove mame sa KiM ujedinila se Srbija, a sad je umrla: Žrtvovala se da ga rodi, pa izgubila bitku

Region

Zbog Ace i njegove mame sa KiM ujedinila se Srbija, a sad je umrla: Žrtvovala se da ga rodi, pa izgubila bitku

U selu Brestovik kraj Peći živi porodica Džavrić sa jednom od najtužnijih životnih priča. Mama Drita iznela je celu trudnoću na dijalizi, ali je svog dina Aleksandra (10), prevremeno rodila. Prvi zdravstveni problemi malom Aci su dijagnostikovani još dok je bio u majčinom stomaku. Dečak ima disharmoničan razvoj, celebralnu paralizu i, kako porodica navodi rezultate najnovijih analiza, još i epilepsiju.

A sada je ostao i bez mame. Drita je izgubila bitku.

“Aci majku ne možemo da vratimo, ali možemo da pomognemo da on redovno ide na lečenje i da napreduje”, navodi se na društvenim mrežama gde se intenzivno prikupljala pomoć za ovu porodicu.

Aleksandar je rođen u 27. gestacijskoj nedelji kao dete iz rizične trudnoće jer je majka provela celu trudnoću na dijalizi zbog prestanka rada oba bubrega. U trudnoći dobija dijagnozu usporeni rast fetusa i njegova pothranjenost. U prvih šest meseci života je lepo napredovao ali nakon toga primećeno je zaostajanje u razvoju.

U prvim godinama izgovarao je slogove ali obzirom da je bolest progresivna Aleksandar sada ni to ne može, iako razume šta mu se kaže i prati razgovor ukoliko se o njemu govori. Ima problem sa gutanjem, često plače ali ima trenutaka kada je radostan i nasmejan.Lečenje u Srbiji nije dalo rezultate pa se njegovo stanje pogoršava. Više ne učestvuje ni u neverbalnoj komunikaciji.

Sa napunjene tri godine utvrđeno je da ima početnu velikomoždanu atrofiju, hipertoniju mišića, probleme sa metabolizmom, praćeno lošim opštim zdravstvenim stanjem, alergijama, obostrano urođeno umanjenje rožnjače. Po nalazu specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Aleksandar ima i disharmoničan razvoj (F83 – Desordines evolutionis specifici mixti) kao i cerebralnu paralizu.

Za lečenje malog Aleksandra pomoć može da se uplati preko Fondacije “Budi human” na jedan od sledećih načina:

SMS porukom (200 dinara) 1286 na broj 3030

uplatom na dinarski račun 160-6000001421450-13

uplatom na devizni račun broj 160-6000001422031-16

IBAN:

RS35160600000142203116

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG (Telegraf.rs)