Ovo je Marko kojeg je Vlatka usvojila, njegovog brata uzela druga žena: Isto je slagali da je zdrav

Region

Ovo je Marko kojeg je Vlatka usvojila, njegovog brata uzela druga žena: Isto je slagali da je zdrav

Nakon priče koju je Vlatka Ozimec podelila sa javnošću da su za njenog sina Marka, koga joj je Centar za socijalnu rad Varaždin predložio na usvajanje, tvrdili da je u pitanju zdrav i prav dečak, pojavio se još jedan slučaj. Ispostavilo se da su pod lažnim dokumentima usvojili i Markovog rođenog brata sa istim fizičkim i psihičkim dijagnozama.

“Slučajno sam upalila televizor i vidim dete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu da verujem”, rekla je majka koja deli sudbinu kao Vlatka Ozimec čiji sin Marko ima 21 godinu i brojne fizičke i psihičke probleme o kojima je Centar za socijalnu rad Varaždin ćutao prilikom usvajanja.

Dve žene su se “prepoznale” nakon 18 godina od usvajanja i ispostavilo se da dele istu priču. Mladići ne samo da dele dijagnoze, već su i biološka braća. Centar preko kog su usvojile decu ih je lagao da su dečaci zdravi, a kasnije se ispostavilo da su znali da nisu jer u široj porodici i familiji postoje slučajevi koji su imali psihičkih i fizičkih problema. Čak je i njihova majka, inače žena sa različitim dijagnozama, već rađala decu koju je ostavljala na usvajanje.

“Kada su lekari potvrdili da dete zaista ima smetnje u razvoju, pozvala sam Centar za socijalni rad i obavestila ih o tome i rekli su da mogu da vratim dete”, kaže Vlatka i objašnjava koliko je šokirana bila tom izjavom.

Vlatka nije želela da odustane od Marka, a onda je pre godinu dana, pukom slučajnošću upoznala i Markovog brata kao i ženu koja ga je usvojila. Majka, koja želi da ostane anonimna, čekala je dve godine da njen sin napuni 18 godina kako bi mogla da nazove majku deteta koje je videla na televiziji.

Svi segmenti njihovih životnih priča su se tog trenutka složili na svoje mesto, i obojici je postalo jasno da im je Centar preko kojeg su usvojili decu zatajio vitalno važne informacije – da će deca verovatno biti teško bolesna. U Centru je još jednoj majci rečeno kada je došla da potpiše papire za usvajanje da može da sazna da li njen usvojenik ima braću ili sestre tek kada napuni 18 godina.

“Nisam znao šta je u koverti, mislio sam da je sve nalaze koje su napravili u bolnici, a onda sam shvatila istinu, kaže majka.

Dokumenti koji su pripadali Centru za socijalnu rad, a koji su joj stavljeni u kovertu sa nalazima iz bolnice, otkrili su joj istinu. Biološka majka ovih mladića veštačena je nedugo pre petog porođaja 2005. godine.

“Doktori su utvrdili da žena ima laku mentalnu retardaciju, da je podvojena ličnost, socijalni radnici dali su isto tako svoje mišljenje, imamo i njihove papire u kojima navode da je žena lutalica, nema svog krova nad glavom, nije svesna svojih postupaka. To je za nas bio šok, veliki šok. Okretao mi se film, Bože moj, tu je još četvoro dece pre njega, koliko ih je još sad iza njega?! Ne mogu to da vam opišem”, priča majka.

Dokumenti koji su slučajno završili u rukama tih mama pokazuju da su informacije koje su njima dvema uskraćene stručnom timu iz Centra za socijalnu rad Varaždin bile itekako poznate.

“Osećate se prevareno, diskriminisano, tužno, bez obzira na to što ste prihvatili život kakav ste prihvatili, znajući nakon toliko godina koju smo težinu života prošli ja i moje dete, moja porodica, bake i deke, prijatelji. To nije samo težina mene i mog deteta”, kaže Vlatka Ozimec.

“Tu postoji moralna i zakonska obaveza da obavestite nekog o zdravstvenom stanju, pogotovo u ovakvim slučajevima kada imaš relevantnu medicinsku dokumentaciju da postoje ozbiljne poteškoće i zdravstveni problemi”, objašnjava advokat Nino Ćosić i dodaje kako se radi o velikom propustu CZS-a Varaždin.

Od Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Ministarstva zatražili su izjave i odštetu. O ovom slučaju se i Dnevnik.hr obratio spomenutim institucijama, kao i Centru za socijalni rad Varaždin.

Hrvatski zavod za socijalni rad nije želio da priča o konkretnom slučaju, ali iz Ministarstva otkrivaju kako su u izjavi napisali da su ova uverenja sprovedena u skladu s tada važećim propisima. Uprkos tome, advokat poseduje dokumentaciju koja potvrđuje suprotno.

“Tokom procesa usvajanja vrši se selekcija potencijalnih usvojitelja u odnosu na osobine deteta, pri čemu su stručni radnici dužni da upoznaju potencijalne roditelje koji su najpogodniji za usvajanje pojedinog deteta sa svim podacima o porodičnoj istoriji, zdravstvenom stanju i anamnezu deteta, zdravlje i anamnezu roditelja i druge karakteristike, specifične karakteristike i potrebe deteta, koje u tom trenutku imaju i o kojima imaju saznanja”, navodi se iz Ministarstva.

Ove mame odštetu traže zbog sigurnosti da će njihova deca, ali i oni koji su im posvetili svoje živote, dobiti svu zaštitu kada im jednom zatreba. (Telegraf.rs)