Ovo je turista kojeg je napala ajkula u čuvenom letovalištu: Lekari mu se bore za život, poznati su i detalji

Region

Ovo je turista kojeg je napala ajkula u čuvenom letovalištu: Lekari mu se bore za život, poznati su i detalji

Peter Smit (54) iz Berkamsteda izgubio je nekoliko prstiju na levoj ruci tokom jučerašnjeg napada na jednoj plaži u blizini hotela. Njega je oko 9 sati ujutru napala ajkula dok je bio na odmoru u Karibima, a sada se ovaj britanski turista bori za život. Kako pišu inostrani mediji, neki prsti su ponovo pričvršćeni, ali ostao je na intenzivnoj nezi u Opštoj bolnici u Skarbouru sa teškim ranama na nozi i stomaku.

Vlasti te zemlje zatvorile su sedam plaža u potrazi za ajkulom, koja je duga tri metra i dva metra široka. Snimak koji je podelio tobagski glavni sekretar Farli Augustin pokazao je ajkulu kako luta blizu obale na obližnjoj plaži u Buku. Penzionisani IT radnik gospodin Smit kojeg je napala ajkula bio je na odmoru sa svojom suprugom (62).

Snimci nakon napada pokazali su druge britanske turiste kako okružuju povređenog Smita, oca dvoje dece, kako bi mu pružili podršku. Njegove komšije rekle su za Dailymail da je Smit ‘porodičan čovek’ koji je ‘vrlo prijateljski nastrojen’ i provodi puno slobodnog vremena igrajući golf.

 

“Penzionisan je, ali je nekada radio u IT. Ima sina i ćerku koji više ne žive kod kuće, oni su se odselili. On je fin čovek, uvek vrlo prijateljski nastrojen”, rekao je jedan komšija.

“Ljudi koji su bili s njim u vodi, nekako su odbili ajkulu i stavili zavoje. Pretpostavljam da je to instinkt. Nekako su ga izvukli iz vode i odveli u bolnicu.”, dodao je komšija.

“On je porodičan čovek, viđa se sa decom mnogo. Vrlo su bliski. Svi ostali u porodici su stvarno divni, iskreno ne bih mogao reći ništa loše.” rekao je drugi komšija.

Na Tobagu, menadžer vodenih sportova koji je video napad rekao je da su ostali turisti pokušali da se odbrane od ajkule, koju niko nije video kako dolazi.

“Bili su u vodi do ramena, tako da nisu bili van dubine”, rekao je on.

Britanska turistkinja Stefani Rajt kaže da je videla je posledice napada. Videli smo neke ljude na plaži i prvobitno sam pomislila da je gospodin imao srčani udar i mislila sam da mu pomažu. Onda sam videla nekoga kako trči s peškirom, pa i peraje kako viri iz vode i pomislila, ‘Bože, to je ajkula’. Kada sam se okrenula, videla sam i rep kako izlazi.” objasnila je ona.

Tobagovski glavni sekretar Farli Augustin rekao je da je žrtva napada, Smit, bilo sa svojom suprugom i prijateljima i da je nameravao da se vrati kući kasnije tog dana. Rekao je da lokalna vlada sarađuje sa britanskim Visokim komesarijatom kako bi ‘osigurala da porodica dobije sve što im je potrebno u ovim teškim trenucima’.

“Zadatak naših zdravstvenih radnika u ovom trenutku je stabilizacija i osiguranje da možemo spasiti život i udove povređenog koliko god je to moguće” rekao je on.

Nagrada od 10.000 dolara ponuđena je svakome ko bi mogao uhvatiti ajkulu i odvesti je dalje od plaža – ali je ova ponuda sada povučena. (Telegraf.rs)