OTAC UČENIKA PRETIO NASTAVNICI KOJA JE ZAMOLILA DETE DA SE PRISTOJNO OBUČE: Incident u Priboju

Region

OTAC UČENIKA PRETIO NASTAVNICI KOJA JE ZAMOLILA DETE DA SE PRISTOJNO OBUČE: Incident u Priboju

U istoj nedelji u kojoj je 16. maja, u skoro celoj Srbiji, organizovan štrajk zaposlenih u prosveti, u znak protesta protiv premlaćivanja nastavnika u Bačkoj Palanci, u Priboju se dešavalo nasilje nad prosvetnim radnicima, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Kako dalje tvrde, u OŠ “Desanka Maksimović”, pred početak priredbe povodom Dana škole, roditelj je došao u školu i pred svim prisutnim najgrublje izvređao nastavnicu koja je učestvovala u pripremi priredbe.

“Izgovarajući uvrede pretio joj je prstom, vikao, unosio se u lice i prisilio je da se izvini njegovom detetu, jer ga je, pred početak priredbe, zamolila da se prikladno, (u skladu sa školskim propisima) obuče. Nastavnici, inače dugogodišnjoj radnici škole, zbog pretrpljenog sresa, poniženja i uvreda pogoršalo zdravstveno stanje, pa je prevezena u službu hitne pomoći”, pišu i dodaju:

U pribojskoj Gimnaziji učenik se telefonom snimao na času i snimak, u kome izgovara uvrede i pretnje prema jednom profesoru, „uživo“ prenosio na društvenu mrežu Tik-Tok. Povodom ovog slučaja profesor je podneo pisanu prijavu u kojoj je naveo da je učenik povredio njegov ugled, čast i dostojanstvo. Zbog navedenih slučajeva nasilja, na inicijativu predsednika sindikata OŠ „Desanka Maksimović“, 20. maja je održan sastanak predsednika sindikata USPRS svih pribojskih škola.

Konstatovano je da se povodom nasilja u školama od strane uprava škola adekvatno postupalo, da su slučajevi na vreme prijavljeni i da su pokrenute predviđene procedure.

Od policije, tužilaštva i drugih nadležnih zahteva se pravovremeno i adekvatno dalje postupanje. Ne možemo, ne želimo i ne smemo više tolerisati da se sistemski generisano nezadovoljstvo, agresija i bes nekažnjeno izlivaju po zaposlenima u prosveti – najmanje zaštićenim radnicima javnih službi.

U borbi protiv nasilja svake vrste pozivamo sve građane na solidarnost”, poručuju na kraju. (Espreso / Telegraf / M.L/ Prenela: A.P)