Društvenim mrežama se šire snimci upada Hamasa u Izrael, navodno kontrolišu vojnu bazu…

Region

Društvenim mrežama se šire snimci upada Hamasa u Izrael, navodno kontrolišu vojnu bazu…

U ranim jutarnjim satima skupa sa baražom raketa iz Pojasa Gaze, militanti Hamasa su upali na teritoriju Izraela prolazeći kroz zaštitne ograde, ali navodno i uz pomoć paraglajdera te morskim putem. Društvenim mrežama se šire nepotvrđeni snimci zauzete izraelske vojne baze.

Hamas je objavio snimke navodnog upada njihovih pripadnika u vojnu bazu u blizini granice sa Pojasom Gazom. Na fotografijama se vidi niz naoružanih vojnika, ali i vojna oprema koja se nalazila u bazi.

Prema određenim izvještajima zarobljen je i izraelski tenk Merakva IV, te najmanje jedno oklopno vozilo pješadije Namer. Ranije su objavljeni i snimci gorućeg tenka Merkava IV također vjerovatno u blizini granice Pojasa Gaze i Izraela.

Hamas je objavio i snimak jedinice nazvane Saqr, a koja je navodno koristila određene paraglajdere za upad na teritoriju Izraela.

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao je novinarima da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od 6:30 ujutro. Hagari kaže da su se militanti Hamasa infiltrirali s kopna, mora i zraka te se na najmanje sedam mjesta vodi borba između IDF-a i Hamasa. Vojska očekuje regrutaciju najmanje 10.000 vojnika.

U međuvremenu izraelska vojska je pokrenula zračne udare na Pojasa Gaze, a ministarstvo zdravlja Palestine je objavilo da je pogođena bolnica i ubijena najmanje jedna osoba. (Izvor: Klix.ba)