Koža vas svrbi i stalno ste žedni? Ni slučajno ne ignorišite ove simptome jer su oni prvi znak..

Koža vas svrbi i stalno ste žedni? Ni slučajno ne ignorišite ove simptome jer su oni prvi znak..

Suha koža, pojačano mokrenje, neutoljiva žeđ – postoje različiti simptomi koji godinama mogu da prolaze neopaženi, a da zapravo ukazuju na dijabetes. Jelena Pack, diplomirani naturopata, ukazala je ranije na neke važne signale koje bi trebalo ozbiljno da shvatite iako ih niko iz vaše okoline, a često ni doktor opšte prakse neće primjetiti.

Zatamnjenje kože na vratu ili zglobovima

Kada inzulinska rezistencija uzme maha i raširi se u vašim ćelijama, koža može da potamni, i to najčešće na vratu, zglobovima, ispod pazuha (lat. Acanthosis nigricans). Također je moguće vidjeti potamnjelu kožu na mjestima gdje se dodiruju ekstremiteti, npr. između butina.

Šećer je idealna sredina za razvoj bakterije kandide (lat. candida albicans). Ako je povišen, u ustima se stvara biofilm koji posljedično uzrokuje gljivičnu infekciju. Ukoliko patite od npr. vaginalne infekcije više od dva puta u toku dva mjeseca, trebalo bi provjeriti nivo šećera u krvi.

Problemi sa vidom

Visok šećer izvlači vodu, tečnost koja vlaži oči. Događa se da ne vidite precizno, kao da vam nedostaje fokus, često čak oči djeluju naduto. Ako se to ne tretira, može da dovede do ozbiljnih oboljenja krvnih sudova i oštećenja mrežnjače.

Dijabetes povećava nivo šećera u ustima. Nastaje paradontoza i u ustima se razmnožavaju bakterije. Za posljedicu imamo osjetljive, nadute, upaljene desni, koje često krvare, a zadah postaje neprijatan. Kod dijabetesa tip 1 podsjeća na aceton, a nekada i na pokvareno voće. To je znak velikog nedostatka inzulina koji može da dovede i do dijabetske kome.

Učestalo mokrenje

Velike količine šećera u krvi naše tijelo pokušava da eliminiše kroz urin. Pogođeni zbog toga imaju čestu potrebu za uriniranjem. Kao posljedicu možemo da imamo dehidriranost i da osjećamo stalnu žeđ.

Suha koža koja svrbi

Sedamdeset posto ljudi koji pate od dijabetesa imaju probleme s kožom. Čim gubimo puno tečnosti, naša koža također postaje dehidrirana. Hormoni koje stvaraju naše nadbubrežne žlijezde, kortizol i adrenalin, odgovorni su za pojavu svraba. Kada nam je imuni sistem oslabljen, i koža je manje prokrvljena, lošija nam je cirkulacija, pa tako rane sporo zarastaju.

Gubljenje na tjelesnoj težini i glad

Ukoliko glavni snabdjevač energijom, glukoza, ne vrši dobro svoju funkciju, naše tijelo počinje da koristi energiju mišića i rezervi masti. Obratite pažnju jeste li u toku godinu dana ‘bez razloga’ izgubili 5 posto tjelesne mase, npr. oko 4,5 kg. Konstantna glad ne prestaje čak ni tokom jela, pa pogođeni nastavlja da jede i nakon završenog obroka.

Slabost i iscrpljenost

Kada imamo inzulinsku rezistenciju, ćelije glukoze ne stvaraju energiju koju stvaraju kod zdravih ljudi, pa se čak 61 posto predijabetičara osjeća iscrpljeno. Dodatno su za to zaduženi i često mokrenje tokom noći, koje nam narušava san, pa se naredni dan osjećamo iscrpljeno i izmučeno.

Trnci na dlanovima i stopalima

Utrnutost, peckanje, golicanje, kao i poremećen osjećaj hladnoće i toplote kod svakog trećeg oboljelog od dijabetesa pojavljuju se kao posljedica oštećenja nerava. Naročito se to dešava na palčevima i prstima, ali također i na rukama i nogama. Izvor: Radiosarajevo

Share this content:

You May Have Missed