Koliko nošenje brade utječe na rizik zaraze koronavirusom?

Zanimljivosti

Čini se da postoji vrlo malo, ako uopće postoji, istraživanja o tome nakuplja li se na bradi više ili manje virusa nego na obrijanom licu, prenosi N1.

Međutim, imajući u vidu dokaze da „ako niste adekvatno zaštićeni maskama i ne poštujete fizičku distancu, povećavate rizik od koronavirusa“, ​​rekla je dr Gohara, „ako vam maska ne stoji pravilno na licu, onda se povećava rizik od zaraze“.

Zdravstveni radnici često nose maske i znaju da je dlaka na licu prepreka pravilnom nošenju maski još mnogo prije pandemije. Neki stilovi brade i brkova se ne preporučuju jer vjerojatno ometaju ventil za disanje, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Da bi maska imala bilo kakvu šansu da pravilno prianja, mora biti na koži, a ne na bradi“, rekla je dr Gohara.

„Ako maska može u potpunosti prekriti bradu, ne bi trebalo biti problema. Ako ne, brada će najvjerojatnije stvoriti mali razmak između kože lica i maske“, rekao je Qingyan Chen, profesor sa Sveučilišta u Indiani i dodao:

„Mali razmak bi doveo do prodora zraka koji bi se udisao, odnosno izdisao u spoljašnju sredinu, a s njim i potencijalni virus“.

“Otvor od samo 0,2 milimetra može dovesti do toga da dva do 8% udahnutog zraka, koji sadrži kapljice koje prenose virus uđe u masku nefiltriran“, objasnio je Robinson Peric, istraživač sa Sveučilišta u Hamburgu i dodao da što je veći prostor između lica i maske, veći je postotak zraka koji udišemo, a koji nefiltriran ulazi u masku.

Ako vam potpuno brijanje brade ne odgovara, postoji alternativa, kao što je skraćivanje brade ili nošenje drugačijeg stila, ali i korištenje izuzetno velike maske koja prekriva bradu i djelimično vrat.(naronjaci.net/haber.ba)