PRIRODNI PROBIOTIK, SPAS MNOGIMA: Očistite crijeva, izbacite višak vode i toksine iz organizma!

Zdravlje

Ovaj napitak je savršen probiotik, a uz to i čisti organizam. Poremećaji probave su ono sa čim se svako od nas suočava s vremena na vrijeme. Stoga nam je potrebno sredstvo koje će sprečiti ovo stanje ili nam pomoći da se vratimo u normalu. Donosimo vam recept za napitak koji čisti tijelo, poboljšava rad probave i daje vam osjećaj lakoće.

Potrebno je:

-500 ml mlake prokuvane vode;

-1 čajna kašičica čia sjemena;

-sok od 1 limuna;

-sok od 1 grejpfruta;

-narendan komadić svježeg đumbira.

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu pa joj dodajte đumbir i pustite da voda provri dok se đumbir skuva (oko 5 min). Kada se voda prohladi dodajte joj sok od limuna i grejpfruta, čia sjeme i ostavite da odstoji još jedno 15 do 20 minuta. Konzumirajte tokom dana. Dozvoljeno je dodati neko bobičasto voće u mješavinu, ukoliko želite ljepši ukus.

Čia sjemenke:

Čia sjemenke imaju veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kada se potope u vodi, postaju 15 djelotvornije jer formiraju neku vrstu gela koji zasićuje tijelo, dalje energiju i čisti nam probavu.

Jedna porcija sadrži preporučenu dozu vlakana dnevno, a ovo sjeme pomaže da se reguliše nivo insulina, te da se poboljša proces varenja. Čia sjeme koje u želucu stvara žele, djeluje kao probiotik, podstičući stvaranje dobrih bakterija koje održavaju zdravlje crijevne flore. Izuzetno su korisne za mršavljenje.

Limun:

Po svom hemijskom sastavu, sok od limuna je sličan digestivnom soku. Stoga limun doprinosi boljem procesu varenje i čišćenju crijeva. Sok od limuna smanjuje nadimanje, stimuliše jetru i uklanja toksine. (narodnjaci.net/haber.ba)