U SRBIJI PIJAVICA NOSILA SVE PRED SOBOM: Mini tornado rušio, razvaljivao i uništavao domaćinstva!

Region

Osim aprilskog snega, meštane Drgačeva iznenadila je još jedna vremenska nepogoda. U selu Živica došlo je do pojave mini tornada ili takozvane “pijavice” koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom.

– Desilo se pre nekoliko dana, odjednom kao da je došlo do neke eksplozije i onda je snažna oluja nosila sve pred sobom. Od jačine vetra u vazduh su podignute bale sena, potpuno uništen plastenik i ubijeno je jedno jagnje. Sve je trajalo nekoliko minuta, ali za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta – rekao je Vidoje Jovičić iz sela Živice.

Ovu prirodnu pojavu Dragačevci ne umeju da objasne, a ni najstariji meštani ne mogu da se sete da se nekad desilo nešto slično.

– Kasnije smo uvideli da je verovatno u pitanju bila ta “pijavica” koja nosi sve pred sobom. Samo je sreća što je kratko trajala, ne znam šta bi bilo sa domaćinstvom i stokom da je potrajala malo duže – kaže Vidoje.

Inače, ovo nije prvi put da se takozvana pijavica javlja u Srbiji, a prema rečima meteorologa pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi. Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak. (narodnjaci.net/srbijadanas.com/RINA)