PROČITAJTE KAKO RAZLIKOVATI GRIPU I PREHLADU OD VIRUSA KORONE!

Gripa se lako može zamijeniti za prehladu i obratno. Zato je važno obratiti pažnju na simptome koji se mogu razviti od samo nekoliko sati od zaraze.

Influenca ili gripa infekcija je koja napada respiratorni sistem – pluća, nos i grlo. To je zarazna respiratorna bolest sa simptomima u rasponu od blagih do teških. Uzrokuju je virusi od kojih je najopasniji tip A. Gripu lako možemo zamijeniti za prehladu zbog sličnih simptoma, pogotovo u prvih nekoliko sati.

Svako se može zaraziti gripom, no rizik se povećava ako imate oslabljeni imunološki sistem ili bolujete od hroničnih bolesti poput bolesti srca, bubrega ili dijabetesa tipa 1 i 2. Gripa se prenosi kapljičnim putem i dodirom.

Simptomi gripe:

U početku gripa može oponašati prehladu. Rani simptomi mogu uključivati grlobolju, kihanje i curenje iz nosa, no simptomi se pogoršavaju kako virus prodire u stanice pa se nakon nekoliko sati javljaju i:

-groznica
-bol u mišićima i zglobovima
-slabost u cijelom tijelu
-nedostatak apetita
-temperatura veća od 38 °C
-znojenje
-jaka glavobolja
-začepljenje nosa
-jak umor
-mučnina i proljev
-kihanje i kašljanje

Gripa se obično vrlo brzo razvija, prvi simptomi mogu se pojaviti i samo nekoliko sati nakon zaraze. Ova bolest napada cijelo tijelo, traje duže od prehlade, a posljedice mogu biti kobne, većinom za starije od 65 godina.

Naime, virusi mogu potaknuti razvoj ostalih bolesti poput upale pluća, laringitisa, kroničnog bronhitisa, upale srednjeg uha, astme…, a kod djece se može razviti teško oštećenje mozga i jetre, odnosno Reyev sindrom.

Liječenje gripe:

Kako je riječ o virusnoj bolesti, antibiotici su u ovom slučaju uzaludni. Gripa se liječi mirovanjem i konzumiranjem puno tekućine. Također je važno spuštati temperaturu hladnim oblozima, tuširanjem u mlakoj vodi i uzimanjem lijekova za snižavanje temperature na bazi paracetamola. Tople juhice od povrća također mogu ubrzati oporavak. Izbjegavajte tešku i masnu hranu, kavu i zaslađene sokove.

Djeci se preporučuje davati samo lijekove na bazi paracetamola, nikako acetilsalicilne kiseline kako ne bi došlo do nastanka Reyevog sindroma.

Moguća zaštita protiv gripe je i vakcina, iako ono ne garantira da se nećemo zaraziti, već samo osigurava da gripa ne pređe u nešto puno gore. Vakcinacija se preporučuje posebno starijim osobama, od 65 godina na više, djeci i zdravstvenim djelatnicima.

Glavni simptomi covida-19:

Bolest covid-19 nova je prijetnja s kojom se suočava cijeli svijet. Uzorkuje ju novi koronavirus, SARS-CoV-2, a simptomi su slični kao i kod gripe, no s nekim bitnim razlikama:

-povišena tjelesna temperatura
-umor
-slabost
-suhi kašalj
-bolovi u mišićima i zglobovima
-otežano disanje

Osim ovih, mogu se javiti i još neki simptomi poput gubitka mirisa i okusa i glavobolje. Rjeđi simptomi su grlobolja i sekrecija iz nosa. Gubitak mirisa i okusa može potrajati i nakon što se bolest preboli.

Teži oblik bolesti uključuje razvoj posebnog oblika upale pluća. Tada je disanje otežano i ubrzano, tlak se spušta i kašalj je stalno prisutan i bez sluzi. Blaži oblik Covida-19 liječi se kao i kod gripe – mirovanjem, uzimanjem većih količina tekućine i spuštanjem temperature, no ako imate jače simptome koji ne prestaju, obavezno se obratite svom ljekaru. prenosi Hayat.(narodnjaci.net/haber.ba)

Share this content:

You May Have Missed