POJAČAN NADZOR AUSTRIJSKE POLICIJE: Na graničnim prijelazima sve veći broj krivotvorenih korona testova Balkanaca!

Region

Austrijski dnevni list „Heute“ u četvrtak izvještava kako granična policija potpomognuta vojnicima na graničnim prijelazima Austrije sve češće otkriva krivotvorene negativne PCR i antigen testove na koronavirus kod putnika koji dolaze s Balkana, a koji su obvezni za ulazak u ovu alpsku zemlju.

Prema aktualnim austrijskim propisima, uz negativni PCR ili antigen test za putnike koji dolaze iz visokorizičnih korona zemalja i područja obvezna je i 10-dnevna samoizolacija, koju se može prekinuti nakon pet dana ponovnim testiranjem odnosno negativnim PCR ili antigen testom. Uz sve to propisana je i obveza prethodne online registracije ulaska u Austriju.

„Heute“ navodi kako granična policija, posebno usavršena za otkrivanje krivotvorina govori o pravom „boomu“ lažnih korona testova iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Jedan od graničnih djelatnika je za austrijsku televiziju ATV izjavio kako se najčešće krivotvori datum testa ili je cijeli test potpuno lažan.

List piše kako cijena lažnih testova, koji su na Balkanu postali unosni posao, posebice za praznike i blagdane kada mnogi stranci iz inozemstva dolaze u posjet rodbini, iznosi do 40 eura. I to bez obzira da li je u digitalnom ili papirnatom obliku.

Austrijsko savezno Ministarstvo unutarnjih poslova je upozorilo da falsifikatorima prijete visoke novčane kazne. Osim toga, s obzirom da je riječ o kaznenom djelu, policija podiže i prijavu protiv počinitelja, kojem za krivotvorenje dokumenta, u ovom slučaju korona testa, prijeti i zatvorska kazna u trajanju do godine dana.

Kako bi se spriječio „uvoz“ koronavirusa i njegovih mutacija u Austriju, austrijski MUP je na domaćim graničnim prijelazima posebno u vrijeme uskršnjih blagdana posebno postrožio kontrolu putnika. Javnost je izvijestio o 432.762 provedenih kontrola.(narodnjaci.net/Fenix-magazin/IM/Snježana Herek)