DOKTOR KON LJUT KAO RIS: Samo malo, da kažem sada ono što trpim neprekidno!

Region

DOKTOR KON LJUT KAO RIS: Samo malo, da kažem sada ono što trpim neprekidno!

Epidemiolog Predrag Kon oštro je danas reagovao na nenošenje maski u baštama kafića.

– Sada smo u situaciji koju možemo da tumačimo samo kao bojkot. Otvorene su bašte kafića i vi kad pogledate sve snimke, ja nijedan snimak nisam video da ljudi sede na otvorenom sa maskama. To je jednostavno kršenje onoga što je dogovoreno i što piše u uredbi – istako je dr Kon.

On je rekao da mora jasno da se zna zašto je to doneseno.

– Svojevremeno smo pričali da li može da se sprovodi bilo kakva mera sankcionisanja u pešačkim zonama, tada je doneta odluka da to ne može da se sprovede. To uopšte nije istina, to se u celoj Evropi sprovodi! Samo malo, da kažem sada ono što jednostavno trpim neprekidno! Ako se odlučimo za neku meru, nismo se odlučili napamet, mi popuštamo zato što jednostavno mora da se popusti, zbog toga da bi ekonomija funkcionisala, da bi na neki način počelo da se radi – istakao je Kon na K1.

Upitan gde je izašla uredba o maskama u baštama, pošto je sekretar za komunalne poslove Grada Beograda Ivan Divac rekao da on to nije video, dr Kon je objasnio da je to poslednja uredba napismeno data i da izlazi u Službenom glasniku.

– Ako nije pročitao da to lepo piše da na otvorenom prostoru u baštama treba da se nose maske, sem kad se konzumira namirnica i hrana, onda jednostavno nije to ni pročitao. Ako se na osnovu toga donose takve odluke da se to i ne kontroliše, onda će svaki građanin shvatiti da je to besmisleno, a to je jako pogrešno, nije to besmisleno. Šta ćemo dalje – rekao je Kon.

On je rekao da će se mere sve više popuštati, što je nužda.

– Odmah da kažem, to da se maske nose na otvorenom trajalo bi nekih mesec i po dana, ne duže, jer toliko nam treba da se spusti aktivnost virusa i da to prestane da bude neki rizik. On i ovako nije tako veliki, vidite da se i dalje spušta. Ali ako svako odlučuje, a to je naš običaj, uključujući i lekare i pojedince, svako sam odlučuje šta je za njega i to je ona priča da svako treba da bude svoj krizni štab, to je tačno, ali je isto tako tačno da nije napamet doneta odluka da na otvorenom prostoru treba da se nose maske, bar u bašti. Ako ostane taj bojkot, on će ostati, to ne zavisi ni od mene, ni od bilo kog pojedinca. Taj bojkot je u glavama pojedinca i dok god to traje, toliko će ovo duže trajati – dodao je Kon.

On je rekao da kazne nisu epidemiološka mera, ali su jako bitne za motivaciju.

– Nekome je za motivaciju potrebna pohvala, nekome i kazna, meni nije cilj to, nego da počnemo da se vakcinišemo još više. Mi i sada imamo dobre rezultate, blizu smo tri miliona vakcinisanih, vrlo blizu, prešli smo 1,2 miliona onih koji su primili dve doze – kazao je epidemiolog. (Kurir.rs/Blic, K1)