ROŠTILJANJE UZ KIŠOBRAN ILI SUNCE ZA 1. MAJ? Meteorolog objavio šta nas čeka za praznike i kada stiže HLADAN TALAS!

VREMENSKA PROGNOZA

ROŠTILJANJE UZ KIŠOBRAN ILI SUNCE ZA 1. MAJ? Meteorolog objavio šta nas čeka za praznike i kada stiže HLADAN TALAS!

Meteorolog Branko Sparavalo gostovao je u Jutarnjem programu TV “Prva” gde je otkrio zašto su trenutno velike oscilacije u vremenu i šta možemo da očekujemo za predstojeće praznike.

– Proleće bi trebalo da očekujemo u maju. Do kraja aprila bi trebalo da bude nešto svežije od proseka, s tim što će porast temperature biti od 22. aprila. Međutim, temperature iznad 20 stepeni su realnije da budu početkom maja, a posle 10. maja i iznad 25 stepeni – istakao je Sparavalo.

U vezi sa tim, mnogi se pitaju da li će tradicionalno moći da se roštilja po šumama i parkovima za proslavu Prvog maja…

– Postoji mogućnost da bude kratkotrajnih pljuskova, ali treba reći da su prognoze za duže od 10 dana nedovoljno pouzdane. Nije dovoljno precizno reći sada da li će padati kiša za uskršnje i prvomajske praznike. Očekuje se toplije vreme, ali nisu isključene ni kiše. Trenutno nije sigurno – istakao je meteorolog.

On je naglasio i da se generalno dešava otopljenje i da u poslednjih 50 godina je postignut samo jedan hladni rekord kod nas, a mnoštvo toplih rekorda, tako je ovaj april postigao hladni rekord koji dugo nije viđen.

– Ovaj april je vrlo zanimljiv mesec, jer je u poslednjih 50 godina jedini mesec u kojem je postignut hladni rekord. 2018. godine je april mesec bio najtopliji. Generalni trend otopljenja će se po svim istraživanjima nastaviti u ovom veku. Promenljivo vreme koje smo osetili poslednjih dana je zbog jakih ciklona koji omogućavaju takva kretanje, objasnio je meteorolog.

Sutra pretežno sunčano uz umeren razvoj dnevne oblačnosti.

U subotu naoblačenje sa juga će se tokom prepodneva širiti ka severu, uslovljavajući kišu, na planinama sneg.

Od nedelje do kraja perioda pretežno oblačno sa čestom pojavom kiše, na planinama povremeno sa snegom. Temperatura u manjem porastu. srbijadanas.com/TV prva