Toplotni Talas Kakvom Se Niko Nije Nadao. Ovo Su Preporuke Stručnjaka. Evo Šta Nam Slijedi (FOTO)

VREMENSKA PROGNOZA

Toplotni Talas Kakvom Se Niko Nije Nadao. Ovo Su Preporuke Stručnjaka. Evo Šta Nam Slijedi (FOTO)

Intenzivne vrućine u većem delu Evrope izazvale su junske temperaturne rekorde od arktičkog kruga pa sve do severne Afrike.

Jak toplotni talas uslovio je da su temperature u mnogim zemljama znatno porasle iznad proseka za jun, u pojedinim slučajevima i do 20 stepeni.

Novi rekordi

Norveška je u sredu zabeležila temperaturu od 32,5 stepeni Celzijusa u Banaku, navodno najvišu temperaturu ikada zabeleženu unutar polarnog kruga u Evropi. Takođe je znatno viša od junskog proseka od 13 stepeni Celzijusa.

U Poljskoj je u ponedeljak temperatura dostigla oko 35 stepeni Celzijusa, a u delovima istočne Nemačke na više lokacija izmereno je 37.

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila za 0,2 stepena Celzijusa niža od junskog rekorda od 41 stepen Celzijusa.

Grmljavinske oluje i grad

Ekstremne vrućine proširile su se na severnu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mesečnim rekordom od 48.7 Celzijusa.

S druge strane, Evropu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji, pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ulice u Koruškoj. U nastavku dana očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene gradom i jakim vetrom. /espreso.rs/