Ovo je najopasnija cesta na svijetu, u jednoj nesreći poginulo 100 ljudi

Ovo je najopasnija cesta na svijetu, u jednoj nesreći poginulo 100 ljudi

“Camino de las Yungas”, danas poznatija kao “cesta smrti”, jedna je od najopasnijih svjetskih javnih prometnica i trenutno glavna turistička destinacija u La Pazu, u Boliviji.

Cesta, duga 64 kilometara, nekada je bio jedini put koji je povezivao gradove La Paz i Coroico u Yungas regiji. Na cesti je godišnje 200 do 300 ljudi gubilo živote zbog čega je 1995. proglašenom najopasnijom na svijetu.

Zbog takvog je naziva stekla veliku popularnost širom svijeta. U međuvremenu je izgrađena nova cesta koja ide drugom rutom, a stara se posljednjih godina najčešće koristi u turističke svrhe.

Danas je najviše posjećuju biciklisti i ljubitelji adrenalina, a godišnje se kroz nju provoza oko 25.000 turista. Lokalni turistički vodič Diego Del Carpio ističe da prije dolaska na cestu prvo posjećuju svetište Apachetu.

“Nakon što dobijemo dozvolu, vozimo se biciklima niz cestu. Vidimo pejzaž od 180 stepeni te svjedočimo formiranju glečera usljed geološkog procesa i promjene vremena”, objašnjava Del Carpio.

Spust kroz cestu traje nekoliko sati, kreće se sa visine od 4.670 metara, a završava na 1.100 metara u mjestu Yolosa.

Široka je skoro tri metra, bez ograde i bilo čega što bi automobilima pružilo bilo kakvu sigurnost. Najgora saobraćajna nesreća u Boliviji ikada dogodila se u julu 1983. godine upravo na ovoj cesti kada je autobus sletio u provaliju pri čemu je poginulo 100 osoba. /Izvor: radiosarajevo-ba/

Share this content:

You May Have Missed