OVO MOŽE BITI NAJRANIJI ZNAK OPAKOG KARCINOMA PLUĆA: Nikako ne ignorišite ovu promjenu na tijelu!

Zdravlje

OVO MOŽE BITI NAJRANIJI ZNAK OPAKOG KARCINOMA PLUĆA: Nikako ne ignorišite ovu promjenu na tijelu!

Simptomi raka pluća uključuju otežano disanje, glavobolju i uporne bolove u grudima. Novo istraživanje je pokazalo da i promijena boje beonjače može da ukazuje na rak pluća.

Rak pluća je jedna od najozbiljnijih vrsta karcinoma koja se dijagnostikuje, baš iz razloga jer ga je obično teško uočiti dok se ne proširi na ostale dijelove tijela. U rizičnoj grupi se nalazite i ukoliko beonjače poprime žućkastu boju.

“Ako beonjače požute, to bi mogao biti znak raka pluća”, upozorila je britanska ljekarska komora.

Ovo stanje je poznato kao žutica, koja takođe može uzrokovati da koža postane žućkasta, takođe. Žutica je čest simptom kod pacijenata kod kojih je rak pluća uznapredovao. Obično je znak da se rak proširio i na druge dijelove tijela.”Može se desiti da nemate uobičajene simptome raka pluća dok tumor ne postane prilično veliki”, upozoravaju ljekari.

“To znači da ga možda otkriti samo ako uradite rendgenski snimak. Ako imate tumor koji se proširio izvan pluća, prvi simptom možda uopšte ne dolazi iz vaših grudi.”

“S obzirom da je ova bolest podmukla, redovan sistematski pregled je obavezan. Ne čekajte da se simptomi razviju, idite na kontrole”, savjetuju ljekari. (Stil.kurir.rs)