OVAKO VARAJU TURISTE U HRVATSKOJ! Na rafu jedna cijena, na kasi druga – strašne cijene hljeba, mlijeko, krompira, kafe…

Region

OVAKO VARAJU TURISTE U HRVATSKOJ! Na rafu jedna cijena, na kasi druga – strašne cijene hljeba, mlijeko, krompira, kafe…

Na ostrvu u Hrvatskoj na rafu jedna cijena, a na kasi druga – prevara za turiste!

Sada je vrijeme godišnjih odmora, ukoliko ste razmišljali o odmoru u Hrvatskoj. Hrvatski mediji iznose infomaciju o velikom porastu cijena na ostrvu Šolta. Iako smo svjedoci velikog povećanja cijena, kod njih se cijene mijenjaju na dnevnom nivou. Dešava se da na određenoj udaljenosti isti proizvodi imaju različite cijene.

U SPLITU JE SVE JEFTINIJE!

“Sve je to sramotno, trgovci nas izrabljuju, nemamo izbora, sve je podređeno bogatim gostima. Mnogi turisti primjećuju prevaru, npr. to što je na polici piše jedna cijena, a na kasi je skuplje. Cijena u radnjama sa istoka ostrva je niža nego na zapadu. Nemaju dovoljno sezonskih radnika, poslodavci štede na radnoj snazi. A Maslinica ima luksuzan hotel, marinu sa jahtama. Svako ljeto ista stvar, svake godine sve gore i gore” izjavila je jedna domaćica iz Šolte.

“Evo ja vam kažem u odnosu na prethodne sezone sve je skuplje 20 do 30 posto, počevši od cijene trajekta, goriva, karti, sve to formira iznos na pazaru. Tek je počelo, šta će biti do kraja ljeta”, rekao je mladi prodavac. Tako je na ovom ostrvu, prebačeno u našu valutu, kilo krompira 2.60 KM, luk 3.10, salata 4.60, šoltanski med 25 KM, krofna se može naći za 1.70, burek 3.60, krosan 2.30, espreso sa mlijekom 4.20, sok negazirani 4.50, breskve 9.20 KM, ulje preko 5.20, a maslinovo ulje preko 9.80, a jogurtu je cijena skočila sa 1KM na 1.60. (Novi.ba/Slobodna Dalmacija)