KAKO DA RAZBLAŽITE GUSTU KRV- 7 NAMIRNICA KOJE KARDIOLOZI PREPORUČUJU : Spriječavaju trombove i štite od bolesti srca!

Zdravlje

KAKO DA RAZBLAŽITE GUSTU KRV- 7 NAMIRNICA KOJE KARDIOLOZI PREPORUČUJU : Spriječavaju trombove i štite od bolesti srca!

Saznajte koje namirnice, po mišljenju kardiologa, razblažuju krv i sprečavaju bolesti srca. Stanje krvi je najvažniji pokazatelj kako radi kardiovaskularni sistem, od njega zavisi kako će sve ćelije i organi u tijelu funkcionisati.

Ako je krvi previše viskozna (gusta), ometa se njena glavna funkcija, a to je transport kroz tijelo i snabdjevanje svih organa. Moguća posljedica je pojava proširenih vena i tromboza, što sve povećava rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako smanjiti gustinu krvi?

Prvo je da prestanete da pušite. Održavajte optimalnu težinu i pijte puno vode, čajeva isl. Drugo što je ključno je dopunite ishranu namirnicama koje razrjeđuju krv, a to su one bogate salicilnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, jodom i vitaminom E.

Evo koja hrana smanjuje gustinu krvi.

1. Maslinovo ulje

Ova zdrava namirnica sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin E, koji nežno razblažuju krv.

2. Šumsko voće

Jagode, borovnice, brusnice, maline i trešnje su voćke bogate salicilnom kiselinom, a koja normalizuje gustinu krvi i smanjuje upale. Konzumiranjem ovih namirnica možete da popravite stanje tijela i ojačate imunitet da se izbori sa bolestima.

3. Đumbir

Osim što je razređivač krvi, đumbir takođe snižava nivo šećera u krvi i ubrzava metabolizam. Osobe sa aritmijom i visokim krvnim pritiskom treba da ga uzimaju veoma oprezno, jer može da nanese štetu kod ovih stanja.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Ako jedete šaku orašastih plodova i sjemenki dnevno, razrjeđujete krv i značajno smanjujete rizik od srčanih i vaskularnih bolesti. Oni su izvori salicilata, vitamina E i omega masnih kiselina.

5. Cimet

Cimet deluje na organizam kao moćan antikoagulant, a sve zahvaljujući kumarinu u svom sastavu. Takođe, ova supstanca je u stanju da snizi krvni pritisak i ublaži upale.

6. Bijeli luk

Bijelim lukom su se naše bake štitile od bolesti kardiovaskularnog sistema. Ova zdrava namirnica smanjuje nivo “lošeg” holesterola u krvi i njegovu oksidabilnost (sposobnost sjedinjavanja sa kiseonikom) u naslagama masti, a takođe normalizuje krvni pritisak. Takođe smanjuje gustinu krvi, spriječavajući tako pojavu krvnih ugrušaka.

7. Ljute paprike

Sastav crvene ljute paprike uključuje kapsaicin, koji poboljšava cirkulaciju krvi, povećava dotok krvi u organe i smanjuje zgrušavanje krvi. (MONDO)