EVO ZAŠTO NE TREBA DA PIJETE VODU DOK JEDETE! Osim Što Povećava Kilažu, Izaziva I Druge Probleme – 3 Savjeta Su SPAS

Zdravlje

EVO ZAŠTO NE TREBA DA PIJETE VODU DOK JEDETE! Osim Što Povećava Kilažu, Izaziva I Druge Probleme – 3 Savjeta Su SPAS

Koliko puta ste čuli rečenicu nemoj da pričaš ili da piješ vodu dok jedeš? Da li je to samo obična fraza koju su nam roditelji pričali ili je po srijedi nešto drugo?

Sam proces varenja počinje kada hranu stavimo u usta, a kada dođe do stomaka ona se uz pomoć želudačnih sokova razlaže. Međutim, ovaj normalan proces varenja se poremeti kada popijemo vodu dok jedemo.Iako je čaša vode prije jela sasvim u redu, ipak nije preporučljivo da je unosite previše tokom istog. A evo i zašto. Različite studije su pokazale da voda može da izazove ozbiljne probleme sa varenjem, kao što su podrigivanje, gorušica, pa čak i mučnina.

A ovo su još neki od simptoma:

1. Voda otežava varenje

Voda tokom jela razblažuje želudačne sokove, kao i enzime koji su važni u razgradnji hrane. Na taj način, enzimi “nestaju”, a proces varenja se otežava. Ukoliko se hrana dobro ne svari, može da izaove bolove u stomaku, podrigivanje, pa čak i “zatvor”.

2. Povećava nivo šećera u krvi

Pijenje previše vode uz obroke takođe može da poveća nivo insulina u krvi.

3. Utiče na tjelesnu težinu

Unošenje previše vode u organizam tokom jela dovodi do povećanja tjelesne težine, jer se na taj način nesvarena hrana pretvara u mast.

Međutim, postavlja se pitanje kako da odolite ispijanju vode tokom obroka?

Jedite manje začinjenu i ljutu hranu
Izbjegavajte so
Žvaćite dugo (novi.ba)