Osjetila Je Čudan Miris Na Mužu, A Onda Shvatila Da Boluje Od Teške Bolesti

Region

Osjetila Je Čudan Miris Na Mužu, A Onda Shvatila Da Boluje Od Teške Bolesti

Istraživači su utvrdili da njen “supernos” može otkriti bolest i prije nego što je dijagnosticirana. Dok je bila tinejdžerka, Australka Joy Milne je primijetila da ima izraženo osjetilo mirisa. Godinama kasnije, često je primjećivala da njezin muž Les ima neugodan miris. Prvo je to primijetila kad je pripremala rublje za pranje. Osjetila je neobičan miris i skrenula mu pažnju misleći da se jednostavno prestao redovno tuširati. Les je rekao da nema razloga za brigu i da nije ništa mijenjao kada su higijenske navike u pitanju.

Međutim, 6 godina kasnije, Lesu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest i bračni par je počeo ići na grupe podrške. Kada je kročila u prostoriju u kojoj se održavao sastanak, osjetila je isti specifičan miris.

“Svuda oko sebe sam osjećala neugodan miris, cijela prostorija je odisala specifičnim mirisom koji je bio nepodnošljiv”, izjavila je Joy.

 

Tada je shvatila da je on karakterističan za ljude koji boluju od Parkinsonove bolesti, piše BBC. Budući da istraživači koji se bave Parkinsonom nisu bili sigurni u tvrdnje ove žene, izveli su seriju testova gdje su provjeravali njeno osjetilo mirisa, ali Joy je svaki test savršeno prošla. Na primjer, davali su joj majice oboljelih osoba i zdravih, da ih po njuhu odvoji na dvije gomile, što je činila bez greške.

Prije nego što je Les preminuo 2015. godine, natjerao je Joy da mu obeća kako će svoj dar da iskoristi da pomogne ljudima. Istraživači su zaista utvrdili da njen “supernos” može otkriti bolest i prije nego što je dijagnosticirana. To bi moglo biti spasonosno za milijune ljudi diljem svijeta.

Zato Joy surađuje sa Sveučilištem iz Manchestera kako bi se izoliralo 9 molekula koji Parkinsonovoj bolesti daju specifičan miris. Kako kaže, najjači je na vratu. Znanstvenici sada vjeruju da Parkinsonova bolest izaziva suptilne promjene u prirodnim uljima koja se nalaze u našoj koži, pa otud i neobičan miris koji je Joy cijelo vrijeme osjećala.

Zahvaljujući ovom saznanju, moguća je rana dijagnoza ove kronične bolesti. Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja dopamina, zbog čega oboljeli ima simptome tremora i ukočenosti mišića. novizovot.net