SPAVATE SA ČARAPAMA NA NOGAMA? Stručnjaci otkrili kako ova navika u hladnijim mjesecima utiče na organizam

Zdravlje

SPAVATE SA ČARAPAMA NA NOGAMA? Stručnjaci otkrili kako ova navika u hladnijim mjesecima utiče na organizam

Ako ste se ikada zapitali da li je dobro spavati sa čarapama na nogama, istraživanja pokazuju da je određene zdravstvene koristi zaista moguće dobiti ukoliko se prije leganja u krevet obujemo.

Mar De Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usled procesa koji se zove proširenje krvnih sudova.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom delu tijela

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći, za razliku od onih koji su spavali bosi.

“Niže telesne temperature povezane su sa pospanošću, a dokaz upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može sniziti telesnu temperaturu i pomoći nam da brže zaspimo”, smatraju stručnjaci. Izvor: Kurir