SIMPTOMI SE JAVLJAJU NOĆU: Ovo su signali da vam JETRA otkazuje, OBRATITE PAŽNJU!

Zdravlje

SIMPTOMI SE JAVLJAJU NOĆU: Ovo su signali da vam JETRA otkazuje, OBRATITE PAŽNJU!

Jetra je jedan od ključnih organa u tijelu odgovoran za neutralizaciju toksina koji se nakupljaju u tijelu. Nezdrav način života, uključujući prekomernu konzumaciju alkohola, može dovesti do problema sa jetrom. Jedan od simptoma loše jetre može se pojaviti noću.

Funkcija jetre:

Jetra je izuzetno važan organ koji obavlja skoro 500 različitih funkcija. Odgovoran je za proizvodnju žuči, uključen je u metaboličke procese, filtriranje, skladištenje i detoksikaciju.

Jetra koja je preopterećena alkoholom podložna je oštećenju. Zloupotreba alkohola može dovesti do alkoholne masne bolesti jetre , hepatitisa ili ciroze . Rizik od problema sa jetrom odnosi se na svakoga ko redovno konzumira alkoholna pića. Osobe koje snabdevaju tijelo sa više od 80 g etanola dnevno su posebno ranjive . Ovu dozu uzimamo tako što popijemo u prosjeku dva litra piva ili pet pića dnevno.

Koji simptomi bolesne jetre se mogu pojaviti noću?

Bolesna jetra ne boli jer je nervni organ i poremećaji u njenom funkcionisanju se ne manifestuju u vidu bolova. Međutim, postoje neki simptomi koji mogu biti znak problema sa jetrom. To uključuje znakove koje ćemo primetiti noću. Govorimo o problemima sa uspavljivanjem i nesanici.

Kako nesanica može biti povezana sa jetrom? Prema naučnicima, progresivno oštećenje jetre utiče na efikasnost organskog filtriranja toksina i njihovog uklanjanja iz tijela. Posljedica je nakupljanje toksina u mozgu što dovodi do poremećaja sna. Redovna zloupotreba alkohola može dovesti do ove situacije.

VAŽNO:

Posebno dugotrajni problemi sa spavanjem bi trebalo da podignu našu anksioznost. Takođe treba zapamtiti da se mogu povezati i sa bolestima koje ne utiču na jetru. Bolest jetre može biti praćena i drugim oboljenjima, kao što su jak umor i poremećen apetit.

Rani simptomi koji mogu signalizirati alkoholno oboljenje jetre uključuju nelagodnost u gornjem desnom uglu, nedostatak apetita , jak umor , dijareju, mučninu, povraćanje i opštu slabost. (novi.ba)