PRIMIJETILI STE DA VAM SE TELEFON PRETJERANO ZAGRIJAVA: Evo šta odmah morate napraviti

Zanimljivosti

PRIMIJETILI STE DA VAM SE TELEFON PRETJERANO ZAGRIJAVA: Evo šta odmah morate napraviti

4sata i 10 minuta je prosječno dnevno vrijeme koje ljudi provedu na mobitelu. Stoga, najmanje što očekujemo je da ovaj element koji je toliko prisutan u našim životima, kako za osobne i poslovne odnose, tako i za slobodno vrijeme, uvijek funkcionira optimalno. A kada se to ne dogodi, to može uzrokovati trenutke frustracije i ljutnje za mnoge ljude.

Jedan od problema s kojim se možda susrećete je pretjerano zagrijavanje vašeg pametnog telefona. Zato vam prenosima savjete s Bright Side kako biste znali što učiniti, a što ne kada vam telefon gori (ne doslovno).

Znakovi da je vaš telefon izložen toplinskom stresu

Čak i prije očitih znakova pregrijavanja, poput osjećaja da je vaš pametni telefon postao malo topliji nego inače ili da dobijete upozorenje o tome, druge stvari mogu biti znak da se vaš telefon pregrijava:

Pokrenuti procesi su sporiji, nekim aplikacijama treba neko vrijeme da se otvore ili se iznenada zatvore.
Bljeskalica fotoaparata prestaje raditi.
Punjenje baterije traje duže nego inače ili se uopće ne puni.
Zaslon se može zatamniti ili čak isključiti.
Imate kvarove signala jer telefon prelazi u način rada niske potrošnje.

1. Koristite ga ili izostavite na vrućem danu.

Iako možda zvuči očito, tijekom vrućeg dana izbjegavajte izlaganje pametnog telefona suncu ili u automobilu. To se može dogoditi a da toga niste ni svjesni, primjerice ako ste zauzeti ručkom na otvorenom s telefonom na stolu ili ako ste vani i fotografirate na plaži. To se također može dogoditi kada koristite navigacijski sustav svog telefona, s uređajem postavljenim na vjetrobransko staklo automobila radi podrške.

Ako temperatura prelazi 95°F, trebali biste izbjegavati korištenje telefona na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

2. Uvijek ga imate u blizini, pored vašeg računala, tableta ili drugog telefona.

U svom radnom prostoru obično stavljamo sve alate koji su nam potrebni, poput računala, pored mobitela, a ponekad i tableta. Pa čak i nakon upotrebe, sve ih držimo u istoj torbi.

Ako se bilo koji od ovih uređaja zagrije, samim time što su u neposrednoj blizini, prenijet će svoju toplinu na vaše druge uređaje, što će promijeniti njihovu temperaturu i dugoročno utjecati na njihovu izvedbu. Zato ih je najbolje držati razdvojene.

3. Mobitel nosite u džepu.

Ako je dan s visokim temperaturama i tome dodate tjelesnu toplinu, bit će vam vrlo teško ohladiti telefon koji se pregrijava ili čak spriječiti da se to dogodi. Zato nije preporučljivo uvijek nositi telefon u džepu, a kamoli po jako vrućem danu.

4. Malo obraćate pozornosti na ono što vaš telefon radi.

Ostavljanje telefona u blizini izvora topline nije jedini razlog zašto se može zagrijati. Budući da je poput malog računala, ali bez ventilatora, unutarnje komponente telefona također se mogu znatno zagrijati. Ako imate ovaj problem, onemogućite opće funkcije, poput lokalizacije, ili nepotrebne procese, poput pozadinskih podataka, koji troše resurse i energiju vašeg mobilnog telefona.

5. Nikada ne skidate pokrivač.

Futrole za mobitele štite ih od pada ili vanjskih oštećenja koje mogu pretrpjeti. Nažalost, nisu svi prikladni da telefon bude dovoljno ventiliran. Ako vam se čini malo toplije od uobičajenog, možete pokušati ukloniti kućište. To možete učiniti i dok punite bateriju svog telefona. A ako znate da ćete dugo biti na suncu, možete nabaviti posebnu torbicu kako biste izbjegli ovakav problem.

6. Ne onemogućujete bežične veze.

Mnogo puta naši telefoni rade, a da toga nismo svjesni, pa čak i da ih nemamo u blizini. Na primjer, ako se nalazimo na mjestu sa slabim signalom ili lošom internetskom vezom, naš će mobitel nastaviti tražiti mreže ili, u slučaju Bluetootha, tražiti druge uređaje s kojima se povezuje. Ako se vaš pametni telefon počne zagrijavati, pokušajte isključiti veze, barem dok ne regulira temperaturu.

7. Zanemarujete “načine” koje vaš telefon zahtijeva.

Ako vam je telefon malo topliji nego inače, pokušajte koristiti tamni način rada, koji smanjuje rad zaslona i stoga stvara manje topline. To se može aktivirati iz općih postavki vašeg telefona ili u nekim popularnim aplikacijama, poput Facebooka ili WhatsAppa. Još jedan trik za hlađenje vašeg uređaja je aktiviranje načina rada u zrakoplovu, što također smanjuje unutarnji rad telefona.

8. Koristite aplikacije koje postavljaju visoke zahtjeve na vaš telefon.

Volite li igrati igrice na telefonu ili možda pogledati film ili cijelu sezonu serije, i to sve sa svog pametnog telefona, imajte na umu da se zbog ovakvih radnji vaš mobitel može zagrijati malo više nego inače. Toliko dugo korištenje zaslona tjera vaše procesore da rade više, generirajući pritom više topline.

9. Neispravno punite bateriju.

Problemi s baterijom i njezinim punjenjem obično su najčešći uzroci pregrijavanja mobitela. Zato biste trebali izbjegavati određene pogreške, poput korištenja telefona tijekom punjenja ili korištenja bilo kojeg generičkog punjača. Još jedna pogreška koja može generirati više topline tijekom punjenja je stavljanje ispod jastuka ili na površinu koja ne dopušta pravilno prozračivanje.

10. Ne ažurirate svoj mobitel i njegove aplikacije.

Pokušajte uvijek održavati svoj telefon ažurnim. Ovo se odnosi i na operativni sustav i na njegove aplikacije jer u mnogim slučajevima ova ažuriranja služe za ispravljanje nekih grešaka i poboljšanje procesa u njegovom radu, koji mogu utjecati na zagrijavanje vašeg uređaja. Također, steknite naviku čišćenja aplikacija koje ne koristite. Možda neki od njih rade u pozadini, što generira više posla za procesor i bateriju vašeg telefona

Ako ne radite nijednu od gore navedenih pogrešaka i vaš telefon se i dalje zagrijava, možete isprobati i sljedeće savjete:

Isključite ga i ostavite da odstoji dok ne regulira temperaturu. Stavite ga pored ventilatora ili u klimatizirano okruženje.

Ako živite u vrućem području, možda ćete se češće suočavati s ovakvim problemima sa svojim pametnim telefonom. Koliko sati dnevno koristite mobitel? Možete li nam reći što činite da se ne zagrije kad ga koristite? novi.ba