DR VOJA OTKRIO: “Ova vrsta mlijeka je najzdravija”, spomenuo je i ispijanje jutarnje kafe

DR VOJA OTKRIO: “Ova vrsta mlijeka je najzdravija”, spomenuo je i ispijanje jutarnje kafe

“Želudac je centar vasione našeg organizma! Imamo jako mnogo komponenti u onome što ćemo ujutru popiti, koje će uticati na mozak. U kafi se nalaze antioksidansi, hemijske supstance koje nas brane od onih koje prave toksični efekat, ali se u sredstvima za pranje suđa nalaze štetne supstance. Mi ne znamo da li je vaša šolja dobro oprana, i šta se sve nalazi na njoj od tih hemikalija”.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je za Jutarnji programu Prve o kafi, mlijeku i drugim napicima kojima započinjemo dan.

“Odabir kafe i mlijeka uticaće na ceo naš organizam, jer “sve kreće” iz želuca”, rekao je prof. dr Perišićn prenosi Espreso

“U dobroj šolji kafe ima antioksidanata, dovoljno za dan, i onda je popijte, ali pitanje je koja je kafa? Arabika ili robusta? Kafe su uglavnom mješavine, robusta nosi kofein, a arabika daje aromu. Jednom sam 12 vrsta kafe kupio da analiziram, nigde ne piše tačan odnos šta je unutra. Što je kafa jeftinija, ima manje uživanja ali ima bolju kofeinsku stimulaciju. Sjajne, vrhunske kafe su samo arabika, a ona je skuplja”, kazao je dr Perišić.

“Mlijeko krava koje daju malo mlijeka je zdravije, one nemaju deformacije želuca, nemaju dijabetes, nije svejedno koje je mlijeko. Mlijeko od krava koje daju što više, da volumen bude veći, to je rasprostranjenije. Ako ne možete dobiti sveže mleko, gledajte odakle su sirevi, tražite mesto gde su male, sitne, neugledne krave. E, to je najbolje mleko, najzdravije.

Domaće kupujte, da li kod seljaka na pijaci ili u prodavnici, svejedno je. Neće vam to pisati na etiketi, ali uzmite kozje ili ovčije, kozje je značajno, ima izuzetno dobar lipidni profil. To znači da ima 30 odsto masnih kiselina kao što imaju haringe i losos, koza je čudo”, rekao je on.

Mlijeko, voda, čaj, kafa, šta najprije popiti ujutru?

“Kafa, ako se bavite poslom koji zahteva koncentraciju, da budete alertni i mobilni, onda kvalitetnu kafu. Ja sebi kafu kupujem samo u inostranstvu, u kafeterijama, 70 odsto arabike, 30 odsto robuste i to je to”, rekao je on. (novi.ba)

Share this content:

You May Have Missed