JEZIVO! Već služi doživotnu kaznu zatvora, a zbog stravičnog zločina osuđen je na još 129 godina…

Region

JEZIVO! Već služi doživotnu kaznu zatvora, a zbog stravičnog zločina osuđen je na još 129 godina…

Državljanin Australije osuđen je na 129 godina u filipinskom zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djece, pri čemu je najmlađa žrtva imala samo 18 mjeseci. Radi se o drugoj osudi Petera Gerarda Scullyja, koji već služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog silovanja i trgovine maloljetnicama.

Scully je uhapšen 2015. u Malaybalayu na Filipinima nakon što je pobjegao iz Australije 2011. godine zbog optužbi za prevaru. Nakon što je stigao na Filipine počeo je snimati tinejdžerice iz siromašnih porodice dok s njima ima spolne odnose ili koristi igračke za seks. Snimke su se prodavale kupcima u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i Brazilu.

Filipini su postali globalno žarište seksualnog iskorištavanja djece, čemu doprinose siromaštvo, tečno znanje engleskog i visoka internetska povezanost u zemlji, upozoravaju stručnjaci.

“Nadam se da ovo šalje vrlo snažnu poruku svim zlostavljačima, svim trgovcima ljudima, da se zločin zaista ne isplati”, rekla je za AFP Merlynn Barola-Uy, regionalna tužiteljica.

Sud u Cagayan de Orou izrekao je kaznu 3. novembra nakon što su Scully i njegova tri suoptuženika priznala krivnju. Optuženi su za 60 kaznenih djela, uključujući trgovinu, dječju pornografiju, zlostavljanje djece i silovanje.

Scullyna djevojka, Lovely Margallo, osuđena je na 126 godina zatvora. Druga dvojica optuženika osuđena su na više od devet godina zatvora. Među žrtvama je bila i 18-mjesečna djevojčica te dijete čije je tijelo pronađeno zakopano ispod kuće koju je unajmio Scully. fokus.ba