Predsjednik Rusije, Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski poslali novogodišnje poruke!

Svijet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u novogodišnjoj čestitci prorekao da će njegova zemlja u 2023. pobijediti Rusiju, teškim radom, a ne čudom i uz pomoć saveznika, a ruski predsjednik Vladimir Putin svome je narodu poručio da je “moralna i povijesna pravda” na ruskoj strani.

“Danas imamo samo jednu želju. I ona se neće ostvariti čudom već teškim radom, našom borbom, zajedničkom pomoći i humanošću”, poručio je ukrajinski predsjednik, prenosi Reuters. “Sretna nova godina! Godina pobjede”, poručio je Zelenski.

O ruskim napadima na civilnu infrastrukturu koja ukrajinske gradove i sela ostavlja bez struje, bez grijanja, rekao je da će svatko u sebi pronaći svjetlo, čak i bez struje. Ukrajinski predsjednik takve je riječi uputio u kratkoj pisanoj poruci za Novu godinu, mnogo skromnije od devetominutne poruke za Božić koju je objavio 24. prosinca.

Ranije u subotu Zelenski je rekao da njegova zemlja “neće oprostiti” Rusiji invaziju i bombardiranja, nakon novih napada na Kijev i druge gradove uoči Nove godine i poručio da se ruski napadači nazivaju kršćanima, no u savezu su s đavlom. U komentaru upućenim ruskim govornicima rekao je da im ruski predsjednik Vladimir Putin uništava budućnost.

Niko vam neće oprostiti teror. Nitko na svijetu vam to neće oprostiti. Ukrajina vam neće oprostiti”, napisao je na ruskom na Telegramu, istaknuvši da “onima koji naređuju i onima koji izvode takve napade neće biti oprošteno, to je najmanje što mogu reći”, javlja agencija AFP.

Rusija je ispalila više od 20 krstarećih raketa na ciljeve u Ukrajini u subotu pri čemu je ubila najmanje jednu osobu u Kijevu, a tridesetak je ranjenih. “Nazivaju se kršćanima… ali oni su s đavlom. Rade za njega i s njim”, rekao je ukrajinski predsjednik, prenosi Reuters.

Druga baražna vatra ruskih raketa u tri dana teško je oštetila hotel u Kijevu i stambenu zgradu.

Ministar energetike German Galuščenko napisao je na Facebooku da udari nisu ozbiljno oštetili nacionalnu energetsku infrastrukturu. Rusija od listopada napada ukrajinsku infrastrukturu masovnim raketiranjem i dronovima izazivajući nestašice struje, vode, prekide grijanja u ukrajinskoj zimi.

Putinova novogodišnja poruka

Ruski predsjednik okružen vojnicima koji su ratovali u Ukrajini i kojima je upravo dodijelio odličja u ruskom junom vojnom okrugu, Putin je ustvrdio da je “moralna i povijesna pravda” na strani njegove zemlje. “Zato smo se borili danas, štiteći naš narod na našem vlastitim povijesnom teritoriju, u novim konstitutivnim entitetima Rusije”, rekao je, kaka je prenijela agencija AFP. (hayat.ba)