DOM STRAVE I UŽASA: STRAVIČNO UBISTVO A ZATIM JE SVE POSTALO PEPEO I DIM

Region

DOM STRAVE I UŽASA: STRAVIČNO UBISTVO A ZATIM JE SVE POSTALO PEPEO I DIM

– Nažalost moramo da vas obavijestimo da je “ukras” U.L.D. “TRNOVO” Trnovo odnosno lovački dom “Selmo Turković” Bašci, u jutarnjim satima progutala vatrena stihija. Vatrogasci su sanirali požar oko 8 sati, na našu žalost već prekasno – informacija je koja je dočekala članove ovog društva 6. marta.

U objavi je navedeno da s obzirom na rad i upornost svih članova izražavaju uvjerenje da će se oporaviti od ovog događaja te izgraditi još ljepši dom. Prošle subote Policijska uprava Hadžići i Trnovo rano ujutro je obaviještena da je u mjestu Bašci došlo do požara u lovačkom domu “Selmo Turković – Bašci”. Požar su ugasili pripadnici PVB Kantona Sarajevo i DVD Trnovo.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, dok je na objektu nastupila materijalna šteta. O cijelom slučaju je obaviješten je dežurni tužilac Kantona Sarajevo dok su uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak protivpožarne zaštite. Po izjavi sudskog vještaka do požara je došlo upotrebom otvorenog plamena od strane NN osobe. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela iz člana 323. stav 1. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti).

Čini se da na ovoj lokaciji nije prvi put da se događaju nemile scene. Naime, 19. decembra 2021. godine u istom domu ubijen je Midhat Vejo kojeg je ubio Ismet Ibričić.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je 24. oktobra 2022. godine izreklo presudu kojom je Ismet Ibričić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za ubistvo Midhata Veje i pokušaj ubistva Nedima Ploče u lovačkom domu u Bašcima u Trnovu.

Za ubistvo mu je izrečena kazna od 16 godina, a za pokušaj ubistva pet godina zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina. Ibričić se tereti da je 19. decembra 2021. godine u prostorijama lovačkog doma , u alkoholiziranom stanju, nakon verbalnog konflikta sa Mithatom Vejom, stisnutom pesnicom njega u glavu, uslijed kojeg udarca je Vejo zadobio laku tjelesnu povredu, nakon čega je napustio prostorije objekta i otišao do svoje porodične kuće, odakle je uzeo lovačku pušku – karabin, zatim se vratio do objekta lovačkog doma.

Nakon tog je kroz prozor istog ispalio dva hica u pravcu Mithata Veje i još jedne osobe nanijevši im tom prilikom teške tjelesne povrede, da bi odmah nakon toga, ušao u objekt lovačkog doma, potom prišao Veji koji je ležao na podu bez svijesti, pritom ispalivši još jedan hitac kojim ga je usmrtio, navedeno je u optužnici Tužilaštva KS.
Lovački dom „Selmo Turković“ Bašci uređen je sredinom 2017. godine od strane lovačkog udruženja „Trnovo“ Sekcija Trnovo.

Kako su naveli, projekat je uspješno realiziran kroz niz akcija i veliki doprinos rukovodstva te lovaca koji su se odazvali na akcije. Proširenje kapaciteta lovačkog doma doprinosi boljem i ugodnijem boravku svih lovaca kao i gostiju našeg lovačkog društva.

Uspješnim akcijama i proširenjem smještajnih kapaciteta te gradnjom novih i održavanjem postojećih lovnotehničkih i lovnouzgojnih objekata U.L.D ” Trnovo ” se nameće kao lider u uspješnom gospodarenju i upravljanju lovištem te daje respektabilan primjer kako jedno uređeno i dobro kordinisano društvo treba da izgleda – kazali su tada iz ovog udruženja.

U procesu uređenja učestvovao je i Ismet Ibričić što je vjerovatno bio jedan od motiva ubistva s obzirom da je u jednoj od ispovijesti očevidaca nakon ubistva navedeno da je ubijeni Vejo tokom pjevanja razbio čašu na što je Ibričić kazao: Ko si ti ovdje, voziš auto od 40.000 KM, a došao si ovdje da na mojoj babovini razbijaš i lupaš”.

Da stvar bude gora. Mido je sjedio za istim stolom sa svojim ubicom. Nije bilo nikakvih provokacija i problema. Oko 12 sati Senad, taj vlasnik mesara, doveo je muziku i Mido je prešao sa svog stola za stol kod Senada, kod muzike. Kako je krenula muzika, Midu je neka pjesma pogodila pa je, navodno, razbio času rukom. Ubica je tada ustao i kazao “ko si ti ovdje, voziš auto od 40.000 KM, a došao si ovdje da na mojoj babovini razbijaš i lupaš”. Mido mu se izvinio i kazao “halali, izvini, pogodila me pjesma – kazao je očevidac za medije. hayat.ba