‘IMA OSAM, A IZGLEDA KAO DIJETE OD TRI GODINE!’ Jecaji paraju tišinu bolnice: Curica koju je otac zatočio u kadi dolazi k sebi

Region

‘IMA OSAM, A IZGLEDA KAO DIJETE OD TRI GODINE!’ Jecaji paraju tišinu bolnice: Curica koju je otac zatočio u kadi dolazi k sebi

Nakon što je otkriven jeziv slučaj u Srbiji, gdje je otac Uroš Pašajlić minimalno tri godine držao osmogodišnju djevojčicu L. P. u kadi, nesretna se djevojčica i dalje nalazi u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Beogradu. Kako srpski mediji neslužbeno doznaju, malena je stalno gladna.

“Izgleda kao dijete od tri i pol godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Liječnici su dan i noć pored nje, svima je prirasla za srce, ne samo zbog jezive sudbine, već i zato što izgleda kao mali anđeo. Ima bistre, lijepe okice, ošišana je na paž.

Policija ju je donijela poluživu u bolnicu. Svi smo se sjatili oko nje, tolika gužva se napravila da je sada strogo zabranjeno da je obilazi itko osim liječnika koji se brinu o njezinom zdravstvenom stanju. Zna govoriti, ali još nisu kontrolirali motoriku i njezino psihičko stanje”, naveo je izvor za Alo!

Srpska ministrica za brigu o obitelji i demografiji Darija Kisić izjavila je da je vrlo potresena slučajem maloljetne L. P.

“Sve nas je veoma potresao slučaj maloljetne djevojčice. U ovom trenutku je najvažnije da je ona dobro i da je adekvatno zbrinuta. Ministarstvo za brigu o obitelji i demografiji u stalnoj je komunikaciji s Gradskim centrom za socijalni rad Beograd. Ministarstvo će, u skladu sa svojim nadležnostima, provesti nadzor nad radom ovog organa i javnost blagovremeno obavijestiti je li sve bilo u skladu s procedurama”, navela je ministrica Kisić.

Dok se liječnici u Tiršovoj, gdje se djevojčica nalazi posljednjih dana, bore da joj pomognu, njezin otac u pritvoru čeka saslušanje.

“Osumnjičenog U. P. će danas saslušati postupajući zamjenik javnog tužitelja, nakon čega će tužiteljstvo objaviti službeno priopćenje, između ostalog, i o kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret”, rekla je za Alo! viša tužiteljska suradnica Gordana Jovanović.

Urošu Pašajliću se na teret stavljaju kaznena djela nasilje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog djeteta i kršenje obiteljskih obveza.

Psihologinja iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Ružica Radović izjavila je da se čak ni u njihovoj organizaciji, koja je preuzela sve aktivnosti i nadležnosti Fondacije ‘Tijana Jurić’ nikad prije nisu sreli s ovako jezivim slučajem. Ona je istaknula da je na Centru za socijalni rad da ovom djetetu nađe odgovarajuće staratelje, usprkos tome što mnogi smatraju da su upravo iz te ustanove zakazali kad tri godine nisu obišli L. P., što im je po zakonu bila obaveza. dnevno.hr

 

“Nije zakazao cijeli Centar, već voditelj slučaja, koji nije napravio što je trebao ili je pogrešno procijenio da je učinio sve što treba. Što se tiče buduće obitelji u kojoj bi ova djevojčica mogla biti smještena, najvažnije je da ti ljudi budu dovoljno topli, s dovoljno ljubavi za nju, da znaju prepoznati njezine potrebe. Sigurno će uz njih biti uključeni i psiholozi, socijalni radnici i mnogi drugi kompetentni za takve slučajeve”, objasnila je Radović.

Prema njezinom mišljenju, pitanje je koliko godina će još ovo nesretno dijete morati izgubiti.

“Stručne osobe će morati procijeniti je li djevojčica, koja bi s obzirom na uzrast trebala ići u drugi razred osnovne, može pohađati tek prvi razred. Postoji i druga opcija, da bude u drugom razredu, ali na individualnoj nastavi”, zaključila je psiholog Ružica Radović.